Anasoft litera: Ondrej Štefánik

Podujatie Banská Bystrica

Anasoft litera: Ondrej Štefánik / Banská Bystrica

AUTORSKÉ ČÍTANIE ANASOFT LITERA 2017
ONDREJ ŠTEFÁNIK: SOM PAULA

Pozývame na autorské čítanie Ondreja Štefánika, víťaza tohtoročnej ceny Anasoft litera 2017 za najlepšiu prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku.

Anasoft litera spoločne so Stredoslovenskou galériou a Lierárnou baštou už tradične organizujú v Banskej Bystrici počas jesene autorské čítania s finalistami literárnej ceny za domácu prózu. V stredu 18. októbra 2017 o 17.00 hod. zavíta do Vily Dominika Skuteckého tohtoročný laureát Anasoft litera 2017 – Ondrej Štefánik. Autorské čítanie z jeho víťaznej knihy Som Paula bude hudobne sprevádzať Katarína Máliková a moderátorsky Slavomír Sochor.

ONDREJ ŠTEFÁNIK (1978, Bratislava) vyštudoval kulturológiu a marketingovú komunikáciu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Už niekoľko rokov profesionálne pôsobí v reklame a je držiteľom mnohých ocenení za kreativitu. Debutoval v roku 2011 zbierkou poviedok "Pštrosí muž" o krotení Krakena, o láske, hneve, hlasoch v hlave, nevyspytateľných hračkách a o tme... O rok na to vydal román Bezprsté mesto, s ktorým bol v r. 2013 nominovaný na cenu Anasoft litera. Pod názvom Ujjatlan város (2016) nedávno vyšiel v maďarskom preklade.

Jeho román Som Paula (TATRAN, 2016) je diagnózou dnešnej doby. Rodinná dráma, neviditeľnými vláknami poprepájaná s celou spoločnosťou a samotným človekom, v ktorej nenájdeme klišé ani staromódne pózy. Iba čistý, presvedčivý, nekompromisný realizmus.

Atmosféru autorského čítania Ondreja Štefánika hudobne podčiarkne skladateľka a speváčka Katarína Máliková. Rolu speváčky a klaviristky strieda s tvorením originálnych skladieb a aranžmánov ľudových piesní. Žáner, ktorý tvorí, sa pohybuje na hrane artpopových kompozícií s nádychom baroque minimal a novej world music. Jej tvorba môže miestami znieť scénicky, alebo kinematograficky. Pestrými hlasovými polohami a kódom tradície v každej piesni sa hlási ku slovanským koreňom.
Večerom bude moderátorsky sprevádzať Slavomír Sochor.

ANASOFT LITERA je najprestížnejšia literárna cena na Slovensku. Každoročne na jar vyhlasuje desať najlepších prozaických diel, ktoré vyšli v uplynulom roku. Vyberá ich odborná porota, ktorej zloženie sa každoročne mení. Vítazom 12. ročníka ceny Anasoft litera sa stal Ondrej Štefánik, autor románu Som Paula. Cenu čitateľov si odniesol Jozef Karika za triler Trhlina. Viac info o Anasoft litera nájdete na www.anasoftlitera.sk.

Autorské čitánie Anasoft litera je súčasťou festivalu Prvý človek bol umelec 2 (http://bit.ly/2hykcrq), ktorý organizuje Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici. Festival prebieha od augusta do decembra 2017 a ponúka široký program v troch historických budovách galérie v centre mesta. Návštevníkov čakajú výstavy vizuálneho umenia, tematizované prednášky, filmové premietania, divadlo, autorské čítania, hudobné workshopy a rozmanité tvorivé dielne.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
USPORIADATEĽ: Anasoft litera, Stredoslovenská galéria, Artforum Banská Bystrica, Literárna bašta
NÁZOV PODUJATIA: Anasoft litera: Ondrej Štefánik / Banská Bystrica
MODERUJE: Slavomir Sochor
HUDBA: Katarína Máliková
TERMÍN: /streda/ 18. október 2017 o 17.00 hod.
MIESTO: Vila Dominika Skuteckého, Horná 55, Banská Bystrica

Vstup voľný.

Tešíme sa na vašu návštevu!

Miesto konania podujatia: Stredoslovenská galéria / Central Slovakian Gallery, Dolná 8, Banská Bystrica
Dátum začiatku podujatia: 18. Októbra 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Októbra 2017 18:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7344N 19.1435E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Anasoft litera: Ondrej Štefánik / Banská Bystrica

Meno organizátora: Stredoslovenská galéria / Central Slovakian Gallery
Fotografie
Podobné podujatia
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Žiadny obrázok
Overené podujatieViete, čo znamená protokol, etiketa, bontón, "chochmes"?
Verejná Knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Centrum, Banská Bystrica
Žiadny obrázok
Overené podujatiePetra Džerengová medzi nami
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, pob. Sásová, Banská Bystrica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
INVALID PRODAKŠN
Overené podujatieINVALID PRODAKŠN
EPOS Sandokan, Veľký Krtíš