Best of classic - Mŕtvy muž

Podujatie Bytča

Best of classic - Mŕtvy muž

Najkultovejší film zo všetkých kultových filmov Jima Jarmuscha na veľkom plátne Filmového klubu Bytča. Pred premietaním bude aj špeciálny lektorský úvod.
******************
Kedy: nedeľa 18.02. 2018 o 18:00
Kde: Kinosála Domu kultúry Bytča
Vstup: 3€ obyčajné / 2€ klubové
Lístky možno kúpiť 30 min pred začiatkom premietania, alebo rezervovať na www.kinobytca.sk.
******************
MŔTVY MUŽ
Dead Man, Japonsko / Nemecko / USA, dráma, western, Jim Jarmusch, 1995, 121min, anglický, české titulky, MP 15

Trailer: https://youtu.be/FeJLimY4eIc

Hypnotická „roadmovie“ o zvláštnej ceste do večnosti, sprevádzaná pôsobivou hudbou kanadského rockera Neila Younga, je mozaikou zatmievačkami oddeľovaných, jednoducho inscenovaných sekvencií s kontúrami mystéria a prorockých vízií. Niekedy v druhej polovici 19. storočia putuje William Blake (čo je aj meno slávneho anglického romantického básnika a výtvarníka konca 18. storočia) k západným hraniciam Ameriky za prácou. Do mestečka, kde sa končia koľajnice i posledné stopy civilizácie, prichádza ako mladý účtovník – sľúbené miesto v továrni však nezíska. Károvaný oblek s vestičkou a kovové rámy okuliarov len násobia dojem človeka z „inej planéty“, ktorým pôsobí na tamojšiu komunitu. Párhodinová náhodná známosť mu vypáli na čelo znamenie smrti – po sérii nehôd sa stáva štvancom. Zblúdilý, osamelý a zranený traper s večne užasnutými a smutnými očami sa – zatiahnutý do neznámeho sveta plného krutosti – stretáva s čudáckym, robustným, nevšedne vášnivým, záhadným i komickým, z vlastnej society vyobcovaným Indiánom s menom Nobody (Nikto) a putuje v jeho spoločnosti, prenasledovaný trojicou najatých zabijakov.
Jim Jarmusch (1953)
Je americký režisér, scenárista, producent, ale aj herec a hudobný skladateľ. Jeho celovečerným filmovým debutom bol film Trvalá dovolenka (1980), preslávil ho však až film Podivnejší ako raj (1984). Svoju pozíciu následne potvrdil filmami Mimo zákona (1986), Záhadný vlak (1988) a samozrejme Noc na zemi (1991). Jedným z jeho najúspešnejších filmom bol Mŕtvy muž (1995) v hlavnej úlohe s Johnny Deppom. Poviedkový film z roku 2003 Káva a cigarety mu poslednou poviedkou tohto filmu vyniesol Zlatú palmu za krátky film v Cannes. Hlavnú cenu poroty si zasa z Cannes odniesol v roku 2005 vďaka filmu Zlomené kvety. Na Slovensku rezonoval naposledy filmom Prežijú len milenci v hlavných úlohách s Tildou Swinton a Tomom Hiddlestonom. Jeho zatiaľ posledný film Paterson bol uvedený v hlavnej súťaži v Cannes, kde sa stretol s vlnou pozitívnych reakcií ako od verejnosti tak od filmových kritikov.

Miesto konania podujatia: Filmový klub Bytča, Treskoňova ulica 814/3, Bytča
Dátum začiatku podujatia: 18. Februára 2018 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Februára 2018 20:00
Pravdepodobné súradnice: 49.2242N 18.5576E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Best of classic - Mŕtvy muž

Meno organizátora: Filmový klub Bytča
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.