Bratislava – 19. vychádzka

Podujatie Bratislava

Bratislava – 19. vychádzka, nedeľa

Túto vychádzku venujeme bratislavským rodákom, ktorí mali to šťastie a boli im venované múzeá v meste, v ktorom sa narodili.

Prvý z nich, Johann Nepomuk Hummel (1778-1837), sa narodil do rodiny prešporského, respektíve viedenského divadelného kapelníka. Učil sa u F. P. Riglera a W. A. Mozarta. Pôsobil ako rakúsky skladateľ a klavírny virtuóz, neskôr ako pedagóg v Eisenstadte, Stuttgarte a Weimare. Do Rakúskej Habsburskej monarchie sa už nevrátil. Expozícia je hlavne zbierkou historických hudobných nástrojov z pozostalosti.

Nie ďaleko od domu, kde sa narodil Hummel, v čase Rakúsko-Uhorskej monarchie vyrastal ako žid druhý významný Bratislavčan, moderný sochár Arthur Fleischmann (1896-1990). Študoval medicínu v Budapešti a Prahe a sochárstvo vo Viedni. Neskôr precestoval rôzne svetadiely, napríklad Južnú Afriku a Austráliu a nakoniec sa usadil v Londýne. V polovici života konvertoval z judaizmu na kresťanstvo. Ako jediný umelec vytvoril busty štyroch pápežov za ich života. V múzeu je busta Jána Pavla II.

Cena vychádzky (príspevok na hrošíka):
2,50 € + vstupné pre všetky vekové kategórie; zdarma držiteľ permanentky a dieťa do 15 r. v sprievode dospelého.

Miesto konania podujatia: Primacialne Namestie, Primaciálne námestie, Bratislava
Vstupenky: http://www.liber.sk/?page_id=96
Dátum začiatku podujatia: 30. Októbra 2016 10:00
Dátum ukončenia podujatia: 30. Októbra 2016 16:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1442N 17.1094E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Bratislava – 19. vychádzka, nedeľa

Fotografie
Podobné podujatia