Burza vinylových platní

Podujatie Topoľčany

Burza vinylových platní

Hudba z vinylov spája ľudí. Staré vinylové platne môžete teraz zohnať na špeciálnej zbierke -Burze platní, ktorá sa bude konať u nás už 21.5.2017 (nedeľa). Nájdete tu kopu vinylových platní ako aj ľudí s rovnakou záľubou, s ktorými môžete diskutovať a rovnako sem môžete aj priniesť svoju platňu a predať ju.

Či už vinylové platne poznáte skrz DJov, vintage hodín na stene kamarátovej izby alebo starých rodičov, pýšiacich sa zbierkou Moravanky, mohli ste si všimnúť, že v posledných rokoch sa o tomto hudobnom nosiči hovorí stále viac a viac. Na tom by možno nebolo nič čudné, no musíme si uvedomiť, že začiatkom tohto tisícročia sa vinylové platne prestali úplne vyrábať. Tak teda prečo a ako je možné, že sú naspäť?

O najväčší boom medzi mladými a vlastne návrat legendárneho nosiča sa postaralo elektronické duo Daft Punk, vydaním albumu Random Access Memories v roku 2013. K záujmu o nakupovanie gramofónov prispeli vo veľkom aj indie skupiny, keďže ich vinylová verzia albumu je už samozrejmosťou. S ich návratom sa ale ľudia rozdelili na dva tábory - na tých, ktorí platne stále mali a nikdy by na ne nedali dopustiť a na masívnych skupovačov, tvoriacich si osobitý "retro štýl".

Tak či onak, môžeme si vymenovať pár vecí, ktoré vinylovým platniam nemôže ani jedna skupina ľudí odoprieť. Tou prvou je dizajn, spájajúci sa s hudbou a spoločnosťou v minulom storočí a taktiež je symbolom éry Beatles. Takisto ti ktokoľvek, kto počúval platne povie, že kvalita zvuku je neporovnateľná s inými nosičmi a že typické "praskanie" pri prehrávaní dodáva počúvaniu albumu zážitok.

Ak si myslíte, že tento návrat sa deje ďaleko za oceánom, ste na omyle. Aj na Slovensku/Česku vychádzajú nové platne domácich interpretov, nehovoriac o tom, že u našich západných bratov stojí jedna z najproduktívnejších tovární na platne vôbec. V každom prípade, vinylové platne rôznych veľkostí a farieb zažívajú zlatý comeback, čo potvrdzujú aj čísla z minulého roku, kedy bolo predaných 8 miliónov týchto staro-nových nosičov, čo je o 49% viac ako v roku 2013 a dokonca o 73 % viac ako v roku 2005. Tak čo, patríte aj vy k stále narastajúcemu množstvu fanúšikov platní, alebo radšej uprednostňuje všetko "po kope a po ruke" v mobiloch?

Miesto konania podujatia: Eg café, Odbojarov 35, Topoľčany
Dátum začiatku podujatia: 21. Mája 2017 14:00
Dátum ukončenia podujatia: 21. Mája 2017 17:00
Pravdepodobné súradnice: 48.5638N 18.1447E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Burza vinylových platní

Fotografie
Podobné podujatia