Celoslovenské stretnutie fujaristov v obci Čičmany 2018

Podujatie Čičmany

Celoslovenské stretnutie fujaristov v obci Čičmany

Slovensko je neodmysliteľne späté s pastierskou kultúrou, ktorej hudobnú zložku si nevieme a ani nemôžeme predstaviť bez fujary. Tento u nás azda najznámejší ľudový hudobný nástroj je právom od roku 2005 zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Na Slovensku má svojich milovníkov aj dnes a práve tí sa stretnú 28.-30. septembra 2018 v Čičmanoch na Celoslovenskom stretnutí fujaristov - Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane!


Hlavný program podujatia bude rozdelený do dvoch dní. V sobotu a v nedeľu sa návštevníkom predstavia jednotliví fujaristi z celého Slovenska, ktorých doplnia FS Podpoľanec z Detvy, Združenie autentického folklóru Pohronci, FS Priehyba z Heľpy, Mužská spevácka skupina Chlopi z Heľpy, Trombitáši Štefánikovci, Trombitáši FSk Hájiček z Chrenovca-Brusna, Jozef Pobočík z Brvnišťa, Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny spolu s ĽH Štefana Belku, Soubor lidových písní a tanců Valašský Vojvoda z Kozlovic z Českej republiky a domáca FSk Lastovienka z Čičmian.


Režisérom 12. ročníka Celoslovenského stretnutia fujaristov v Čičmanoch je muzikant a výrobca hudobných nástrojov Michal Fiľo. Čestnými hosťami podujatia sú Juraj Sarvaš, herec, režisér, scenárista a pedagóg a Oskár Elschek, významný etnomuzikológ, hudobný vedec a univerzitný profesor Hlavným organizátorom festivalu je Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, spoluorganizátormi sú Obec Čičmany, Kaštieľ Čičmany a ZAF Pohronci.

Fotografie
Podobné podujatia