Cestovateľský festival Cestou necestou 2020

Podujatie Liptovský Mikuláš

Cestovateľský festival Cestou necestou v Liptovskom Mikuláši

Čakajú ťa dve africké zeme plné kontrastov, či poriadok a chaos v Maroku a Mauritánií v podaní Jiřího Kaláta z Čiech, spanilá jazda "NÁROČNÝCH" Košičanov - z metropoly východu na Pamír a späť v starej dodávke mercedes, ale aj šialená 3 mesačná cesta naprieč celou JV Áziou v nových priestoroch - Hory Doly.

18:00 Milan Hano - Juhovýchodná Ázia – V tieni minulosti
„V akom nádherne fungujúcom svete sme sa to ocitli? Hovorím moje prvé dojmy mojej priateľke – Lenke na letisku v Bangkoku po 3 a pol mesiaci masochizmu v Indii.“ To som ešte netušil, že náš výlet sa pretiahne o neplánované 3 mesiace, pričom by mi ani vo sne nenapadlo, že v Kambodži budeme pozorovať koraly a fosforeskujúci planktón, uvidím šokujúce zverstvá Červených Kmérov, v budhistickom komunizme menom Laos sa stratíme v džungli bez sprievodcu, 8 hodinová plavba po Mekongu môže byť tak šialene dlhá a skoro ma zašlapí slonia mamina, keď jej fotím potomka na miestnom festivale. Vietnam – ľadová káva a poriadne silná so zeleným čajom na zapitie! Ho Či minova horská cesta zo Saigonu do Hanoja na poddimenzovanej motorke vo dvoch a plne naložení – zvládne to motorka, alebo my? A na záver? Kto by si nevychutnal národný park Cat Ba aj s malou plavbou na kajaku cez plávajúce rybárske dediny na otvorenom mori…len pozor na vlny!


19:15 - 19:30 prestávka

19:30 Fedor Pavkovček ("NÁROČNÍ") - Košice - Pamír a spať
Skupinka známych aj trošku menej známych si osvojila starý avtomobiľ s miliónom stočených kilometrov a vydala sa na cestu naprieč centrálnou Áziou až do srdca Tadžikistanu z metropoly východu, z Košíc. Prebehla pár postsovietskych krajín, aby sa pokúsila zdolať aj hlavný cieľ výpravy, Pamír Highway. Podarilo sa a tak: "Rýchlo späť, v pondelok treba ísť do práce!", zahlásil kardinál skorých odchodov.
Narocni - world is not enough

20:30 - 20:45 prestávka

20:45 Jiří Kalát (CZ) - POŘÁDEK A CHAOS – MAROKO A MAURETÁNIE
Maroko a Mauretánie, dvě africké země, sousedi, které jsou však naprosto rozdílné. Přestože se Mauretánie zmítá mezi chaosem i nepořádkem, dokáže nabídnout nádherné perly a neskutečné zážitky. Oko Afriky je jedním z nich, starobylé knihovny v Chinguetti další a na čtrnáctihodinovou jízdu v nákladním vagonu vlaku s rudou nikdo jen tak nezapomene. Maroko oproti tomu nabízí luxus, nádherné památky i fungující infrastrukturu. Jména jako Tanger, Marakéš nebo Sahara vzbuzují představu Orientu v jeho nejčistší podobě. Trvalo mi přes čtyřicet dní obě země projet, je za mnou více jak šest a půl tisíce kilometrů strávených ve vlaku, v autobuse, v džípu, stopováním u silnice, hikováním v horách nebo popíjením stovek (možná tisíců) skleniček berber whisky. O tom všem je toto povídání.

http://jiri-kalat.cz/

---------------------------------------------------------------------------------------
Vstupné:
- 6 € predpredaj
- 7 € na mieste
- 5 € na mieste na poslednú prezentáciu

LÍSTKY: https://tinyurl.com/u8mp57d
Guothova, 031 01 Liptovský Mikuláš, Slovenská Republika


Začiatok podujatia: 13. 3. 2020 18:00:00
Koniec podujatia: 13. 3. 2020 21:45:00
Vstupenky
Fotografie
Podobné podujatia