Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici 2017

Podujatie Banská Bystrica

Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici

Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici
3 dni, 16 dobrodružných prezentácii

PIATOK 24.11.2017:
18:00 Martin Hesko a Matej Mego - Na Liberte k Čiernemu moru
V roku 2016 sa partia kamošov rozhodla prejsť na starých jednoprevodových Libertách zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko, Podestersko až na Ukrajinu k Čiernemu moru. Troch chalanov na Libertách doprevádzalo auto s fototechnikou, s ktorou sa nám podarilo natočiť vyše 20 hodín materiálu počas 15 dní a následne z toho zostrihať 42 minútový film.

19:00 Peter Koutný - Mongolsko
Prezentácia málo známej krajiny - Mongolska. Predstavíme si neuveriteľnú rôznorodosť tejto obrovskej a málo osídlenej krajiny. Súčasťou prednášky bude bohatá slide-show autora, ktorý Mongolsko navštívil trikrát.
Predstavenie rôznorodosti a prírodných krás Mongolska - zoznámime sa s riekami, zvláštnou púšťou Gobi, kočovníkmi a lovcami, ktorí lovia vlkov pomocou orlov.
*Peter je jedným zo zakladateľov Victory Travel a sprevádza po celom svete.

20:00 prestávka

20:15 Lubo Jurík - 3 roky digitálneho nomáda v ďalekej Ázii
Za posledné 3 roky som žil 12 mesiacov na Taiwane, 12 mesiacov v Thajsku, 3 mesiace v Južnej Kórei, 3 mesiace v Malajzii, 1 mesiac na Srí Lanke, 1 mesiac na Filipínach a cestoval som aj v Singapúre, Hong Kongu či Japonsku. Za posledných 7 rokov som mal vzťahy iba s dievčatami z ázijských krajín, o čom som nedávno publikoval aj knihu. Za ten čas som získal mnoho zábavných či šialených zážitkov, ale taktiež aj množstvo vedomostí o tom, ako v ázijských krajinách žijú domáci, ako sa správajú k cudzincom či ako vnímajú medzinárodné a medzirasové vzťahy.
Web: https://samsebepan.sk/

SOBOTA 25.11.2017:
13:30 Ľubica Luhová - Čo sa dá zažiť na Taiwane
Mala som "makať ako farebná", nevyšlo, tak som aspoň cestovala po ostrove a spoznávala všakovaké zákutia prekrásneho ostrova Taiwan. Vidieť a zažiť takú vzdialenú krajinu, ako je tento ostrov, je zážitok na celý život, pochopiť mentalitu ľudí, preskúmať tajomnú prírodu a ochutnať všetko, čo sa dá zjesť, to je len zlomok toho, čo sa dá zažiť za tri mesiace na Taiwane.

14:30 Cástor Enrique Sánchez Rodríguez - Grónsko? Myslíš Grécko?
Čo to je? Žije tam niekto? Ako to tam vyzerá? Čo sa tam momentálne deje? Ako je možné, že v našich očiach menej vyspelá kultúra dokázala prežiť tam, kde “vyspelejší” Vikingovia nakoniec vyhynuli? Ešte pred dvoma rokmi jediné, čo som o Grónsku vedel, bolo, kde sa na mape nachádza. Dnes, po dvoch rokoch strávených v krajine Kalaallitov, som fascinovaný nielen krajinou, ale hlavne ľuďmi, ktorí tam žijú. Touto prednáškou by som chcel odpovedať na najzákladnejšie otázky, ktoré človeku napadnú, keď myslí na najväčší ostrov sveta.

15:30 prestávka

16:00 Michal Knitl - 4 krajiny Európy, 4 túry
Rozmýšlaš kam ísť na turistiku budúci rok? Počas tohto leta Mišo prešiel cez 350km na túrach, medzi ktorými boli: Orlia prť v Poľsku, hrebeň Fagaráša a Pietra Craiului v Rumunsku, okolie Tre Cime v talianskych Dolomitoch i pohoria Rila a Pirin v Bulharsku.
Web: http://www.michalknitl.com/

17:00 Tibor Somogyi - Severom Južnej Ameriky - Venezuela a Kolumbia
Počas môjho pobytu som sa túlal stratenými mestami, plavil na najväčšej rieke sveta, okúpal sa v najvyššom vodopáde sveta, liečil sa na dengue i učil angličtinu v zapadlom meste. Prejdeme si kilometrové hory, hlboké pralesy zeleného pekla a mestá, stratené i plné života. Čo zostalo z nebeského stromu na guyanskej savane, ked ho bohovia vyťali? Ako vyzerá Amazónia z výšky?

18:00 prestávka

18:30 Michal Mihál - Dva týždne autom po severnej Indii a Andamanské ostrovy
Ako za málo času stihnúť čo najviac v Indii... Požičaným autom a šialenou premávkou z Dilí, cez púšte Radžastánu, až po vstupnú bránu do Himalájí a ešte ďalej... O tom, či je India úžasná krajina, alebo jedno veľké preľudnené smetisko, prečo sa chcel každý s nami fotiť a ako sa dá oddýchnuť si na Andamanoch...

19:30 Cástor Sánchez - Čo ti v Kolumbii hrozí a neminie ťa
Promo heslo Kolumbie je: "Jediné riziko je, že nebudeš chceť odísť". Kolumbia je posledná neobjavená krajina v Latinskej Amerike. Situácia v 80. a 90. rokoch bola naozaj kritická. Dnes je realita úplne iná.

20:30 prestávka

21:00 Pavol Urban - Skydiving - Život v oblakoch
Úlohou prezentácie je priblížiť divákom veľmi zaujímavý a adrenalínový šport skydiving. Skákanie z lietajúcich objektov z výšky od 1000 m a vyššie, čo dáva možnosť vidieť nové miesta zhora.

NEDEĽA 26.11.2017:
13:10 Tomáš Minarik - Ako cestovať a pracovať zároveň - 90 dní v Juhovýchodnej Ázii
Tri mesiace v Juhovýchodnej Ázii bez kamarátov či rodiny, len s batohom, notebookom a deadlinemi, ktoré treba stihnúť. Popri tom však kopa cestovania, nových miest a ľudí v 5 rôznych krajinách. Párty v centre Bangkoku, nocľah uprostred pralesa v Laose či dotýkanie sa čínskej hranice na severovýchode Vietnamu.

14:10 Katarína Kožíková a Tomáš Kožík - K Gibraltáru cez Nordkapp
Začiatkom minulého leta sme do nášho kombíka zbalili pár handier, PC a foto výbavu, kempovaciu výbavu, nejaké zásoby jedla a vyrazili sme na cestu. Časový plán sme nemali žiaden. O itinerári sme mali iba hmlistú predstavu. Vedeli sme však, že chceme ísť k Gibraltáru cez Nordkapp. Ako to celé dopadlo? Kam sme sa dostali, čo sme videli, čo sme zažili, ako sme to prežili a koľko sme pri tom minuli? Odpovede na tieto zásadné otázky prinesie naša prezentácia.

15:40 prestávka

16:00 Ondrej Brichta - On our way to Iraq (alebo ako sme sa ocitli uprostred tureckej občianskej vojny)
Dá sa navštíviť vojnou rozvrátený Irak a prežiť? Dá sa tam dokonca ísť bez cestovky a dopravovať sa (takmer) výlučne stopom?
Podľa nás sa to dá a ešte k tomu veľmi jednoducho a lacno. Príď si vypočuť, ako sa žije ľuďom v severnom Iraku, takzvanom Kurdistane, o ich pohostinnosti a nevšedných zážitkoch, ktoré inde nezažiješ.
Taktiež sa dozvieš, aké je to prejsť cez občiansku vojnu v juhovýchodnom Turecku, aké je to, keď na teba každú chvíľu iný turecký vojak mieri zbraňou, ale aj ako (ne)pohodlný je obrnený transportér.

17:00 Tomáš Šmátrala - Dobrovoľníctvo na Sumatre - Návrat k prirodzenosti
Rozprávanie o dobrovoľníctve v tropických dažďových pralesoch na Sumatre a o čistení pláží priľahlých ostrovov v Indonézii. Pomoc pri ničení pytliackych pascí a ochrane ohrozených druhov zvierat, ako sú tigre, slony a orangutany sumatrianske. Život meniaca skúsenosť, človek si až tam uvedomí, ako málo naozaj potrebuje k životu a pripomenie si skutočné hodnoty, akými sú zachovanie pôvodnej prírody a divokých zvierat. Večerné zaspávanie pri hmyzích symfóniach a ranné prebúdzanie sa za zvukov pralesného vtáctva a opíc, pitná voda v riekach, žiadna zbytočná elektronika, to všetko môžete zažiť aj vy, príďte sa dozvedieť viac.

18:00 prestávka

18:20 Ondrej Brichta - Pakistan to Bhutan by any means
Nespočetne veľa zážitkov z mojej 3-mesačnej sólo cesty, počas ktorej som stopom prešiel celý severný Pakistan včetne Karakoram Highway, kde za mňa často stopovali policajti alebo vojaci a kde som zažil neskutočnú pohostinnosť horských obyvateľov pakistanských Himalájí.
Prejdenie Indie z jednej strany na druhú vlakmi, stopmi a čím to len šlo, pokus o návštevu prameňa Gangy, prekazený nespočetnými množstvami zosuvov pôdy.
Návšteva najchudobnejšej krajiny na svete, Bangladéša, kde som zažil ich najväčší sviatok Eid al-Adha, počas ktorého obetúvajú zvieratá priamo na ulici.
A zakončenie celého tohto výletu zasa v Himalájach v nádhernom Sikkime, zvláštnom Bhutáne a tuctovom Nepále.

19:45 Roman Krnáč a Tomáš Trstenský - Ľudia naši slovenskí
Hovorí sa, že nie je dôležité, kam cestujete, ale s kým cestujete. Okrem tejto pravdy sa zameriame na sociálny aspekt cestovania. Čo prináša stretávanie sa ľudí na cestách a ich rôznorodosť, ktorá tvorí pestrú mozaiku zážitkov počas ciest. Každý zážitok sa spája s konkrétnou osobou...
21:00 koniec

VSTUPNÉ:
- piatok: 6€ na v predpredaji / 7€ na mieste
- sobota: 9€ v predpredaji / 10€ na mieste / 6€ po 17:00 pokial to dovoli kapacita
- nedela: 8€ v predpredaji / 9€ na mieste / 6€ po 16:00 pokial to dovoli kapacita
- 3 dňový lístok: 16€ v predpredaji / 18€ na mieste

PREDPREDAJ: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/12595/cestovatelsky-festival-cestou-necestou--banska-bystrica

PARTNERI PODUJATIA:
- Hlavní partneri: www.victorytravel.sk, www.kudyznudy.cz
- Partner: Kadetade.com
- Podporovatelia: sgs-holding.com
- Hlavní medialni partneri: www.hiking.sk, www.outdoorfilmy.sk, www.zamenej.sk, www.dobrodruh.sk, www.interez.sk

EXPEDIČNÝ FOND:
V septembri 2016 sme vybrali 3 expedície, ktoré sme podporili sumou 544 eur! Prihlás svoju expedíciu alebo podpor 2% alebo ľubovoľným darom Epedičný fond.
Viac o podporených expedíciách: www.cestounecestou.sk/2016/09/vyhodnotenie-2-rocnika-expedicneho-fondu/
Viac o Expedičnom fonde: cestounecestou.sk/expedicny-fond/

MÁŠ ZÁUJEM PREZENTOVAŤ, POMÁHAŤ, alebo ORGANIZOVAŤ PODUJATIA?
Máš záujem prezentovať na Cestou necestou v budúcnosti? Viac na: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/prezentuj/
Alebo chceš byť dobrovoľníkom? Viac na: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/dobrovolnik/
Ak máš záujem organizovať, ozvi sa: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/platene-pozicie/

MÁŠ ZAUJÍMAVÝ ČLÁNOK alebo VIDEO, ktorý si ešte nikde nepublikoval? Zverejni ho u nás: http://www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/pridajclanok/

PRIDAJ SA DO ODBERU NOVINIEK EMAILOM A ZÍSKAJ:
- 200 stranový cestopis "Na juhoamerickej vlne" v PDF zdarma
- bonusový prístup ku kompletnej výbave k článku: http://www.cestounecestou.sk/2016/12/co-som-si-zabalil-na-4-mesiace-do-indonezie-a-png/
- budeš vedieť o našich podujatiach ako prvý
Pridaj sa na: https://app.mailerlite.com/webforms/landing/h5s8u5

POZRI SI ZÁZNAMY Z FESTIVALU A PRIHLÁS SA DO ODBERU VIDEÍ NA: https://www.youtube.com/c/CestounecestouSk

Miesto konania podujatia: Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16, Banská Bystrica
Vstupenky: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/12595/cestovatelsky-festival-cestou-necestou--banska-bystrica
Dátum začiatku podujatia: 24. Novembra 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 26. Novembra 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7363N 19.1438E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici

Meno organizátora: OZ Cestou necestou
Fotografie
Podobné podujatia
Angelus Fest 2024
Overené podujatieAngelus Fest 2024
Amfiteáter, Banská Bystrica
CITY FEST 2024
Overené podujatieCITY FEST 2024
Park Š. Moysesa, Žiar nad Hronom
EXPEDIČNÁ KAMERA 2024
Overené podujatieEXPEDIČNÁ KAMERA 2024
MsKC, Žiar nad Hronom