Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici

Podujatie Banská Bystrica

Skialpová expedícia Miroslava Peťa v Peru, cyklistický extrém – 4000km pretek NC4K cez Európu až na NorthCape, československá expedícia na dvoch Patroloch až do Maroka, 10 rokov života v Číne a pre vyznávačov totálnej divočiny je pripravená Kamčatka. Po prvýkrát sa so svojou prednáškou v Záhrade CNK predstaví aj spoluorganizátor festivalu - Milan HANO!


PROGRAM 22.1.2018 (utorok):


18:00 Michal Mihál a Natália Luptáková - Československá Expedícia Maroko na dvoch Patroloch 2018

O tom ako 7 členná posádka na dvoch starých Patroloch prešla Maroko. Výstup na najvyšší vrch Arabského sveta. Preplnené úzke uličky starých miest, ale aj o tom ako sme kvôli rieke nemohli prejsť Saharu.


19:10 - 19:25 prestávka


19:25 Pavel Dvořák - Desať rokov v Číne

Keď som išiel prvýkrát v roku 2009 do Číny, nevedel som do akej krajiny idem. Vkročil som do neznáma. Mal som len jedno očakávanie. Že sa mi tam bude páčiť a že tam pravdepodobne zostanem. Oboje sa splnilo.

Za chvíľu to bude desať rokov čo v Číne žijem. Viac ako polovicu každého roka trávim na cestách po tejto obrovskej krajine. Spoznávam všetky jej zákutia. Slávne, ale aj skryté. Jej pekné, ale aj škaredé stránky. Neustále zbieram príbehy ľudí Číny. A presne takú Čínu vám v mojej prednáške ukážem. Krásnu, pestrú, nedokonalú a ľudskú.

Počas besedy premietam autorské fotografie, videá a cestovateľské filmy z najkrajších miest Číny. Po besede si môžete kúpiť knižky z rodinného Vydavateľstva Rak, na ktorých sa fotograficky podieľam.


https://www.cestycinou.sk/


20:35 - 20:45 prestávka


20:45 Miroslav Peťo - Ski the World - PERU 2018

Počas prezentácie zavítame za skialpinizmom do Peru, konkrétne do pohoria Cordillera Blanca, ktoré sa týči nad mestom Huaráz a ktoré domáci hrdo nazývajú najvyšším tropickým pohorím na svete. Miro Peťo spolu s kamarátmi Robom Vrlákom, Tiborom Hromádkom a Ivanom Kravjanským pôsobili v tejto oblasti v máji 2018 a okrem iného sa im podarilo vystúpiť a zlyžovať ikonickú horu Artensonraju (6025 m). Popri skialpovo-horolezeckých potulkách mali dostatok času aj na spoznávanie farebnej kultúry ľudí v Huaráze, takže nielen o horách bude ich multimediálna prezentácia...


Expedícia bola podporená z Expedičného fondu OZ Cestou necestou - https://www.cestounecestou.sk/expedicny-fond/





PROGRAM 23.1.2018 (streda):


18:00 Slavomír Pačuta - Kamčatka

Krajina ohňa a ľadu. Miesto, o ktorom ani samotní Rusi veľa nevedia. Bez cestovky, bez sprievodcu, iba s palcom hore v tesnom kontakte s domácimi obyvateľmi na poloostrove vzdialenom 10 časových pásiem.


https://slavomirpacuta.wordpress.com/


19:15 - 19:25 prestávka


19:25 Milan Hano - Juhovýchodná Ázia – V tieni minulosti

„V akom nádherne fungujúcom svete sme sa to ocitli? Hovorím moje prvé dojmy mojej priateľke – Lenke na letisku v Bangkoku po 3 a pol mesiaci masochizmu v Indii.“ To som ešte netušil, že náš výlet sa pretiahne o neplánované 3 mesiace, pričom by mi ani vo sne nenapadlo, že v Kambodži budeme pozorovať koraly a fosforeskujúci planktón, uvidím šokujúce zverstvá Červených Kmérov, v budhistickom komunizme menom Laos sa stratíme v džungli bez sprievodcu, 8 hodinová plavba po Mekongu môže byť tak šialene dlhá a skoro ma zašlapí slonia mamina, keď jej fotím potomka na miestnom festivale. Vietnam – ľadová káva a poriadne silná so zeleným čajom na zapitie! Ho Či minova horská cesta zo Saigonu do Hanoja na poddimenzovanej motorke vo dvoch a plne naložení – zvládne to motorka, alebo my? A na záver? Kto by si nevychutnal národný park Cat Ba aj s malou plavbou na kajaku cez plávajúce rybárske dediny na otvorenom mori…len pozor na vlny!


20:40 - 20:50 prestávka


20:50 Jan Kostaa - Cyklistický ultramaratón NC4K

Jeden kontinent, sedem krajín, 4000 km sólo jazdy bez podpory, cieľ 700 km za polárnym kruhom. To je ultramaratón NorthCape 4000. Jan Kostaa z Banskej Bystrice je finisher tejto masochistickej udalosti. Dal to za 15 dní, 10 hodín a 42 minút.


https://kostaablog.wordpress.com/



VSTUPNÉ:

- 6€ predpredaj na 1 deň

- 7€ vstupné na mieste na 1 deň (podľa kapacity)

- 11€ predpredaj na 2 dni

- 12€ vstupné na 2 dni na mieste (podľa kapacity)


LÍSTKY NA: https://tinyurl.com/y83g7krg

Meno organizátora: OZ Cestou necestou
Fotografie
Podobné podujatia
Angelus Fest 2024
Overené podujatieAngelus Fest 2024
Amfiteáter, Banská Bystrica
CITY FEST 2024
Overené podujatieCITY FEST 2024
Park Š. Moysesa, Žiar nad Hronom
EXPEDIČNÁ KAMERA 2024
Overené podujatieEXPEDIČNÁ KAMERA 2024
MsKC, Žiar nad Hronom