Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici

Podujatie Banská Bystrica

Cestovateľský festival Cestou necestou v Banskej Bystrici

V Múzeu SNP navštívime Pygmejov, ale aj horské gorily v africkej Ugande, stretnutie s nomádmi v turistami ešte nedotknutých oblastiach Iránu, ale predstaví sa aj reprezentant SR vo freeride - Ján Tajboš.

18:00 Stanislav Kaľavský - Snehová metelica 37 km od rovníka
V Ugande som mal možnosť pozorovať gorily horské v pralese Bwindi. Gorilí samec sa na privítanie na nás vyrútil z hustého krovia, ale keď sme sklopili oči a urobili pár krokov dozadu, ukľudnil sa a strpel nás v blízkosti svojich troch samíc. V Bwindi som sa stretol aj s Pygmejmi národa Batwa, ktorí ma privítali vo svojej osade, ukázali mi obydlia, bylinky, zbrane, masky, bubny, a dokonca sme si aj spolu po divožsky zakrepčili. S mojimi ugandskými sprievodcami sa mi podarilo vystúpiť na jeden z vrcholov pohoria Rwenzori, kde sme zažili snehovú metelicu. Snehu napadlo po kolená. V pralese Kibale som sa aj s mojimi dvomi sprievodcami stal na chvíľu členom skupiny šimpanzov. Pralesom nás viedol múdry dominantný samec a ja som sa cítil ako Homo erectus.

19:10 - 19:25 prestávka

19:25 Ján Tajboš - Freeride lyžovanie
Predstavenie športu a ako fungujú preteky svetovej serie FWQ, prezentácia pár zaujímavých miest ktoré som navštívil prostredníctvom fotiek a krátkych videí.

Top zážitok: Lyžovanie na Sibíri pri jazere Bajkal
Jano je reprezentant Slovenska vo freeride serie Freeride World Qualifier a ambasadorom lyží značky DPS-skis, ktoré prinesie ukázať.

20:15 - 20:30 prestávka

20:15 Michal Žiačik - IRÁN a cesta k Nomádom
Mesiac cestovania po Iráne bol pre mňa silný zážitok a patrí k mojim najobľúbenejším. Púštna krajina je veľmi zaujímavá a meniaca sa v priebehu pár hodín. Mestá, ktoré boli najdôležitejšie na hodvábnej ceste sú dodnes okúzľujúce a jedinečné svojou architektúrou. Krajina je ešte stále nedotknutá turizmom, ale už za pár rokov sa to zmení. Stretnutie nomádov - quashqai a nezabudnuteľné zážitky v ich komunite. Nádherné nedotknuté horstvá, ale aj opustené pláže. Pri cestovaní po svete som spoznal veľa kultúr a ľudí, ale naozaj tí najsrdečnejší, priateľskí a jednoznačne najbližší môjmu srdcu žijú práve v Iráne - Peržania.

---------------------------------------------------------------------------------------
Vstupné:
- 6 € predpredaj
- 7 € na mieste (podľa kapacity)
- 5 € na mieste na poslednú prezentáciu

LÍSTKY: https://tinyurl.com/tqttqx3


Začiatok podujatia: 11. 3. 2020 18:00:00
Koniec podujatia: 11. 3. 2020 19:45:00
Vstupenky
Fotografie
Podobné podujatia