Cestovateľský festival Cestou necestou v Poprade 2019

Podujatie Poprad

Cestovateľský festival Cestou necestou v Poprade

Cestovateľský festival Cestou necestou v popradskom Kine Tatran.

Slovenský prvovýstup na najvyššiu horu Iraku – Cheekha Dar, Kazachstan plný kontrastov, ktorý sa začína cítiť moderne, ale aj desať rokov života v Číne a jej autentická tvár – krásna, pestrá, nedokonalá a ľudská spolu s Pavlom Dvořákom.


18:00 Lenka Siváková - Kazachstan
Kazachstan je krajina, ktorá dá cestovateľom možnosť zažiť veľa aj za krátky čas. Pri presune medzi dvoma najväčšími mestami prejdete horúcou stepou a skončíte v snehom pokrytých horách. Geograficky ste v Ázii, ale miestni sa cítia ako Európania. Posadia vás na koberček do jurty, pripravia čerstvé kobylie mlieko a ukážu vám nové drahé oblečenie, ktoré si kúpili v Zare. Vitajte v krajine bývalého Sovietskeho zväzu, ktorá sa začína cítiť moderne.

19:10 - 19:20 prestávka

19:20 Peter Gregor - Iracký Kurdistan - Medzi horami a ľuďmi
Autonómny sever Iraku nie je ani tak o pamiatkách ako o ľuďoch - o ich pomoci, pohostinnosti a otvorenosti. 3 návštevy v priebehu 4 rokov potvrdzujú výnimočnosť tohto miesta, znovu nachádzanie zabudnutých lokalít blízko hraníc s nepriateľom, spomienku na etnické čistky mierumilovného kurdského národa a ich snahu o sebaurčenie. Taktiež sa spoločne dostaneme na najvyšší vrchol Iraku a irackého Kurdistanu - Cheekha Dar (3611 m). Večný hľadač Peter Gregor vám porozpráva o svojich dobrodružstvách a oblastiach mimo oficiálnych hraníc Kurdistanu, kde by turista nemal chodiť.

www.cestovatelskeprednasky.sk

20:20 - 20:35 prestávka

20:35 Pavel Dvořák - Desať rokov v Číne
Keď som išiel prvýkrát v roku 2009 do Číny, nevedel som do akej krajiny idem. Vkročil som do neznáma. Mal som len jedno očakávanie. Že sa mi tam bude páčiť a že tam pravdepodobne zostanem. Oboje sa splnilo.
Za chvíľu to bude desať rokov čo v Číne žijem. Viac ako polovicu každého roka trávim na cestách po tejto obrovskej krajine. Spoznávam všetky jej zákutia. Slávne, ale aj skryté. Jej pekné, ale aj škaredé stránky. Neustále zbieram príbehy ľudí Číny. A presne takú Čínu vám v mojej prednáške ukážem. Krásnu, pestrú, nedokonalú a ľudskú.
Počas besedy premietam autorské fotografie, videá a cestovateľské filmy z najkrajších miest Číny. Po besede si môžete kúpiť knižky z rodinného Vydavateľstva Rak, na ktorých sa fotograficky podielam.

https://www.cestycinou.sk/

Vstupné:
- v predpredaji: 5 € v kine Tatran na:
https://www.kinotatran.sk/klient-599/kino-180/stranka-5831/film-192886

- na mieste: 6 € (podľa kapacity)
Fotografie
Podobné podujatia
Street Food Festival
Overené podujatieStreet Food Festival
Hlavná ulica, Prešov
OKEY LETO POPRAD
Overené podujatieOKEY LETO POPRAD
Letisko Poprad, Poprad
ZION fest 2024
Overené podujatieZION fest 2024
Klub Stromoradie, Prešov, Prešov