Cestovateľský festival Cestou necestou v Žiline

Podujatie Žilina

Cestovateľský festival Cestou necestou v Žiline

4 top prednašky po prvýkrát v Novej synagóge na veľkom plátne!
Prednášku "NÁROČNÝCH" Košičanov, ktorí si tento raz dali ešte väčšiu výzvu - Z Atlantiku ku Pacifiku a späť za 44 dní a 28 000km na starom mercedese, musíš vidieť! Pocestujeme za ľadovcami krížom krážom po svete a predstavíme si aj 2 africké krajiny plné paradoxov, či chaos a poriadok - Maroko a Mauritániu v podaní Jiřího Kaláta z Čiech. Nebude chýbať ani to najcennejšie z prírodného dedičstva, avšak čoraz viac miznúci svet európskych pralesov.


15:00 Martin Lukáč - Za ľadovcami po svete
Na najchladnejší svetadiel je to z konca sveta dva dni loďou. Na Antarktíde býva v zime aj -89 st. Celzia, no na konci leta je príjemných - 5 a my sa ideme kúpať s tučniakmi . Ak by ste sa chceli po mrazivom kúpeli zahriať, najjužnejší bar na svete nelieva vodku.... a pre Slovákov zadarmo. Na prednáške navštívime aj ľadovce v Nórsko ako z rozpravky, či vzdialený Nový Zéland, ktorý má stále čo ponúknuť. Argentínsku majestátnosť Ánd netreba predstavovať a africké Kilimandžáro je paradaxom v rovníkovej Afrike.

16:00 - 16:15 prestávka

16:15 Ondrej Kameniar - Miznúci svet európskych pralesov
Prastaré, človekom takmer nedotknuté lesy patria k tomu najcennejšiemu prírodnému dedičstvu, ktoré v Európe máme. Napriek ich nesmiernemu významu navidomoči miznú. Ako to v takom pralese vyzerá a funguje, prečo sadenie stromčekov nedokáže nahradiť zničený prales, prečo je taká kľúčová ich ochrana a kde všade sa ešte zachovali, to sú otázky, ktorým sa budem v prezentácii venovať. Porozprávam samozrejme aj o zážitkoch z drsných horských divočín, o ktoré nikdy nie je núdza.

17:30 - 17:45 prestávka

17:45 Jiří Kalát (CZ)- POŘÁDEK A CHAOS – MAROKO A MAURETÁNIE
Maroko a Mauretánie, dvě africké země, sousedi, které jsou však naprosto rozdílné. Přestože se Mauretánie zmítá mezi chaosem i nepořádkem, dokáže nabídnout nádherné perly a neskutečné zážitky. Oko Afriky je jedním z nich, starobylé knihovny v Chinguetti další a na čtrnáctihodinovou jízdu v nákladním vagonu vlaku s rudou nikdo jen tak nezapomene. Maroko oproti tomu nabízí luxus, nádherné památky i fungující infrastrukturu. Jména jako Tanger, Marakéš nebo Sahara vzbuzují představu Orientu v jeho nejčistší podobě. Trvalo mi přes čtyřicet dní obě země projet, je za mnou více jak šest a půl tisíce kilometrů strávených ve vlaku, v autobuse, v džípu, stopováním u silnice, hikováním v horách nebo popíjením stovek (možná tisíců) skleniček berber whisky. O tom všem je toto povídání.

18:45 - 19:00 prestávka

19:00 "NÁROČNÍ" Matej Biľ a Zoli Ďurčík - Košice - Vladivostok a späť
Co ci dzigá? Śi śe zošaľel? Ta dobri śi! Co už si śe zaś ožar? Koľko otázok a konštatovaní dostaneš, keď na východe povieš, že by si sa vybral do Vladivostoku - autom, na mašine? Asi toľko, čo všade inde na Slovensku, a bohužiaľ skoro všetky pravdivé. To, že sa chceš vrátiť aj naspäť a cestou pozrieť Mongolsko, radšej nespomínaš. Neriskuješ, že budeš prinajlepšom "kandrati diľino"! Starý avtomobiľ po vlanajšom výbuchu pred Ľvovom vo forme ako nikdy predtým, pripravený na Rusko, Mongolsko, na Bajkal, Japonské aj Baltské more. Takže: "Davaj het, štartujeme!", zahlásil niekto o jedenástej večer, a o päť hodín nato sme aj skutočne vyrazili, z Košíc do Košíc cez +- 8 časových pásiem.


--------------------------------------------------------------------------------------
Vstupné:
- 8 € predpredaj / ma mieste 10€ (podľa kapacity)
- 7 € na mieste po 17:30 (podľa kapacity)
- 5 € na mieste na poslednú prezentáciu (podľa kapacity)

LÍSTKY: https://tinyurl.com/w8s39dh


Začiatok podujatia: 15. 3. 2020 15:00:00
Koniec podujatia: 15. 3. 2020 20:30:00
Vstupenky
Fotografie
Podobné podujatia