City Sounds Festival 2022

Podujatie Bratislava

City Sounds Festival 2022

Počas posledného septembrového víkendu (23. a 24. septembra) sa vo Veľkom koncertom a komornom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu uskutoční 9. ročník mestského hudobného festivalu City SoundsBratislava. Na dvoch pódiách sa vystriedajú žánrovo pestrí interpreti namixovaní z medzinárodne uznávaných hudobníkov a etablovaných či začínajúcich pozoruhodných zjavov z našich končín.

Talent hudobníka pôvodom z Kuby, Alfreda Rodrígueza, rozpoznal už v roku 2006 na Montreux Jazz Festivale samotný Quincy Jones. Klavirista, nominovaný v minulosti napríklad na cenu Grammy a hrajúci na nespočetnom množstve svetovo uznávaných festivalov so svojím triom do Bratislavy prinesie spojenie energie a virtuozity. Hoci má klasické hudobné vzdelanie, v jeho prejave je cítiť fascinácia tanečnou hudbou z barov v Havane, ako aj progresívny jazz Keitha Jarretta a Chicka Coreu. Známy je tiež prerábkami komerčne známych kúskov, ktorým dáva kubánsky nádych. Podarilo sa mu to napríklad pri skladbe Thriller alebo hudbe k filmu Star Wars.

„Už roky si za prioritu kladieme predstaviť slovenskému divákovi najlepších svetových umelcov a propagovať najnovšie hudobné trendy. A potvrdzuje sa to aj výberom interpretov, ktorí navštívia Slovensko začiatkom jesene, “ hovorí jeden z organizátorov festivalu Matej Šálek.

Ďalšou lahôdkou v programe je zázračná, ešte len 25-ročná poľská basgitaristka Kinga Głyk. Okrem pódiových ocenení má jej inštrumentálna virtuozita v spojení s pozitívnym prejavom tiež tisícky sledovateľov v online priestore. S povestným klobúkom na hlave a heslom „hranie hudby by nám malo prinášať radosť, nie stres“ stále pracuje na zdravom prístupe k hudbe.
Talian Nicola Conte je spájaný s prepájaním acid jazzu s bossanovou a prvkami starých talianskych melódií. Je známy nielen ako gitarista, ale aj ako producent či tvorca remixov.

Domáca scéna ponúkne sviežosť a rozmanitosť

David Kollar je etablovaný slovenský hudobník s množstvom medzinárodných spoluprác a tento typ vystúpenia zvolil aj pre City Sounds, kde sa predstaví v triu. Pôjde o jedinečné živé improvizované vystúpenia „Hudby štvrtého sveta“, teda hudby neurčitého žánru či kultúrneho prostredia v zostave David Kollar, Rick Cox a Paolo Raineri, doprevádzanej štúdiovým a koncertným zvukárom Arnaudom Mercierom. Pôvodcom pojmu „Hudba štvrtého sveta“ je americký skladateľ a trubkár John Hassell, ktorý ho pomenúva ako unikátne spojenie hudby klasickej, starej, s modernou, digitálnou, hudby komponovanej a improvizovanej, hudby východnej a západnej.

V medzinárodnom, 13- člennom zoskupení Lukáš Oravec Orchestra, ktoré získalo cenu Radio Head Awards za jazzovú nahrávku roka sa stretávajú hudobníci z Česka, Maďarska, USA, Nemecka a Slovenska. Debutový album Light of Blue je právom považovaný za jeden z najlepších orchestrálnych počinov minulého roka u nás.

Fotografie
Podobné podujatia
7.ROČNÍK WHISKY FEST BRATISLAVA
Overené podujatie7.ROČNÍK WHISKY FEST BRATISLAVA
Vodárenské múzeum BVS, Bratislava
Stredovek v Sade 2024
Overené podujatieStredovek v Sade 2024
SAD JANKA KRÁĽA, Bratislava
Sharpe Festival 2024
Overené podujatieSharpe Festival 2024
Nová Cvernovka, Bratislava