Cluster ensemble: Philip Glass - Music with Changing Parts

Podujatie Košice

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Koncerty, Zábava, párty
Web organizátora:
www.kinousmev.sk
Ďalšie podujatia v meste Košice

Cluster ensemble: Philip Glass - Music with Changing Parts

Počas uplynulých dvoch rokov ohromil Cluster ensemble hudobný svet svojou interpretáciou raných minimalistických skladieb Philipa Glassa - najmä ikonickej Music with Changing Parts.

Spomedzi pozitívnych ohlasov je najvýraznejší ten, ktorý prišiel priamo od Philipa Glassa. Slovenskej premiéry Changing Parts v roku 2015 v Košiciach sa zúčastnil osobne - a ostal natoľko príjemne prekvapený, že ponúkol súboru združenému okolo hudobníkov Ivana Šillera a Fera Királya vydanie ich debutového albumu CLUSTER ENSEMBLE PLAYS PHILIP GLASS na jehonewyorskom labeli Orange Mountain Music.

Album vyšiel v lete 2016 a získal výborné recenzie v domácich, britskýcha amerických médiách. V zahraničí sa okamžite vypredal a na Slovensku zostalo dostupných už len niekoľko kusov. No vypočuť si najvýznamnejšiu skladbu z nahrávky - Music with Changing Parts - je naďalej možné na živých vystúpeniach súboru.

Unikátna performance Changing Parts spája ikonickú Glassovu skladbu s live videom a fragmentami tanečného vystúpenia. Tieto tri zložky koexistujú v zvláštnej symbióze, ktorá pomáha lepšie pochopiť podstatu tohto významného diela.

Súbor v obsadení troch elektrických orgánov, flauty, klarinetu, saxofónu, elektrickej gitary, marimby a VJ-a hrá viac než hodinu trvajúcu verziu minimalistického diela.

Prevedenie Cluster ensemble je jedným z mála od vzniku skladby v 70. rokoch minulého storočia. Po tom, čo ju napísal, hrával Glass Music with Changing Parts s vlastným ansámblom, neskôr ju však odložil a niekoľko desaťročí ju nehral. Odvtedy sa o jej naštudovanie iba zriedka pokúsil niektorý zo súborov zameraných na súčasnú hudbu - nikdy však nie v obdobnom veľkom prevedení.

V Bardejove a v Košiciach zahrá Cluster ensemble Changing Parts ako súčasť svojho jesenného turné Three Things. V rámci neho odohrá súbor Glassove a iné diela aj v Bratislave, v Prahe, vo Viedni a na troch koncertoch v New Yorku.

Program:Philip Glass - Music with Changing Parts (1971) Účinkujúci: Ivan Šiller (elektrický organ), Fero Király (elektrický organ, analógový syntezátor), Zuzana Biščáková (elektrický organ), Braňo Dugovič(klarinet, basklarinet), Nikolaj Nikitin (saxofón), Veronika Vitázková (flauta, pikola), Lenka Novosedlíková (marimba), Michal Matejka (elektrická gitara), Jakub Pišek (live video)

Z verejných prostriedkov podporil Fond na podporu umenia

O Cluster ensemble
Interdisciplinárna umelecká skupina Cluster ensemble vznikla v roku 2009 okolo kľúčovej postavy slovenského hudobníka Ivana Šillera. Všetko to začalo slovenskou premiérou skladby Six Pianos od Steva Reicha v bratislavskom obchode s klavírmi. Voľné zoskupenie hosťujúcich umelcov sústredených okolo umeleckej dvojice Šiller a Király odvtedy pravidelne koncertuje na domácich a zahraničných pódiách. Súbor sa venuje predovšetkým interpretácii diel súčasných skladateľov a hudobných osobností 20. storočia, autorským projektom posúvajúcim hranice umeleckej interpretácie a edukačným projektom. Do dnešného dňa so súborom spolupracovalo takmer päťdesiat hudobníkov, tanečníkov, výtvarníkov a ďalších umelcov z Európy a USA. Ich debutový album Cluster ensemble Plays Philip Glass vyšiel v júni 2016 slovenskom vydavateľstve Hevhetia a americkom vydavateľstve Orange Mountain Music.

Miesto konania podujatia: Kino Úsmev, Kasárenské Námestie 1, Košice
Vstupenky: https://system.cinemaware.eu/wstep1.php?id=7d2f6a3d91ed5feef39eb952a56990550fef060a19a6d85155770fdb
Dátum začiatku podujatia: 24. Septembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 24. Septembra 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7262N 21.2572E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Cluster ensemble: Philip Glass - Music with Changing Parts

Meno organizátora: Kino Úsmev
Fotografie
Podobné podujatia