Dáma vo fialovom

Podujatie Prešov

Dáma vo fialovom

Komédia s muzikou a spevom na motívy zo života slávneho šarišského maliara Pavla Szinyei Merse.

 

Účinkujú: Daniela Libezňuk (a.h. DAD), Martina Klimová, Michal Glevaňák, Róbert Poklemba.
Dámske trio: Jana Bilaničová (violončelo), Dagmar Čurová (husle), Renáta Zgolová (priečna flauta).
Kostýmy: Zuzana Takáčová. Hudba: Bernard Herstek. Réžia: Vlado Šmihula.

 

Vstupné: 5 €

 

V roku 1887 šarišskou spoločnosťou otriasol jeden obrovský škandál. Barón Imrich Ghillány uniesol Žofiu, manželku maliara Pavla Szinyei Merse, z kúrie v Jarovniciach na svoje sídlo do kaštieľa vo Fričovciach. Žofia Probstnerová pochádzala zo spišskej zemianskej rodiny. Bola vychýrená krásavica. Známa je aj ako „Uhorská Mona Lisa“ podľa obrazu Dáma vo fialových šatách, ktorý namaľoval jej manžel Pavol Szinyei Merse v roku 1874. Komédia Dáma vo fialovom je napísaná na motívy zo života slávneho šarišského maliara. Zobrazuje príbeh dvoch ľudí, ktorí sa majú radi, ale nedokážu spolu žiť.
Napriek tomu, že Pavlovi Szinyei Merse osud nedožičil veľa šťastia – zomreli mu tri dcérky, opustila ho manželka a dlho bol neuznávaný ako maliar, nikdy nezanevrel na život. Svoje memoáre končí slovami:“ Nie som žiadny zlomyseľný, zatrpknutý človek. Dokážem si s humorom užívať tento dobrý, aj zlý svet, pretože život vo svojej podstate je predsa veľmi krásny.“

 

Predstavenie, aj po hudobnej stránke je inšpirované 80. rokmi 19. storočia. Bernard Herstek zložil hudbu k piesňam, v ktorých zaznejú melódie a rytmy valčíka, polky, clivého halgató, ale aj domáceho šarišského folklóru. V predstavení nebudú chýbať ani nesmrteľné melódie kráľa valčíkov Johanna Straussa ml.

 

Pavol Szinyei Merse ( 1845 – 1920)
Patril k priekopníkom výtvarnej moderny v strednej Európe. Jeho obrazy sa dnes na aukciách predávajú za státisíce eur.
Narodil sa v Chminianskej Novej Vsi v šľachtickej rodine oddávna spätej s regiónom Šariš, od 8. rokov žil v Jarovniciach, tam je aj pochovaný. Nikto nezvečnil krásu šarišskej krajiny na maliarskom plátne, tak ako on.
Inšpiroval prešovských maliarov Maxa Kurtha a najmä plenéristov Ernesta Rákošiho a Mikuláša Jordána.
„Veľa vďačím Szinyeimu, on urobil zo mňa výtvarníka, “ to sú slová Janka Alexyho, zakladateľskej osobnosti moderného slovenského výtvarného umenia.

Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.