Debris Company Dolcissime Siréne

Podujatie Nitra

Debris Company Dolcissime Siréne.

O Debris Company

Divadelná spoločnosť Debris vznikla na pôvodnej báze súboru Hubris. Existuje a tvorí (s prestávkou 1999–2004) už pätnásť rokov. Hlavným výrazovým prostriedkom spoločnosti koncentrovanej prevažne na klasické témy, bol vo väčšej miere nonverbálny prístup k nim (Kafka: Proces, J.L.Borgés: Evanjelium podľa Marka, Joyce: Ulysses, Jarry: Kráľ Ubu, S.Beckett, Murphy, Dych ai.). Neskôr sa spoločnosť zameriavala na autorské výpovede. Za obdobie svojej existencie divadlo vyprodukovalo viac než dvanásť predstavení, mimo projektov, na ktorých sa zúčastňovali členovia pri spolupráci s viacerými
významnými divadlami a osobnosťami domácej a zahraničnej scény. Projekty vychádzajú z poznania vývoja súčasného tanca, performance, inštalácie a site specifific. Všetky vstupy - vizuálne, hudobné, zvukové a pohybové, rytmizované mieste a čase, vrstvy diania v prostredí divadla, či v inom priestore – existujú paralelne vedľa seba, hrajú proti iluzionizmu reálneho času.
V súčasnom období komornejšie zloženie spoločnosti inklinuje k fyzickému a tanečnému divadlu, nevylučujúc však syntetický vhľad použitých médií.

Dolcissime sirene

Tanečno divadelné predstavenie dolcissime sirene / svadba vychádza z niektorých častí textu Ottavia Rinucciniho Intermedi da la Pelegrina, libreta, zhudobneného predstaviteľom hudobného humanizmu, režisérom a organizátorom - grófom Giovannim De Bardim pripravenom pri príležitosti svatby Ferdinanda Medici a Cristiny di Lorena. Formálne je predstavenie voľne inšpirované textom a hľadaním ďalších dramatických intermédií platónskeho idealizmu a filozofie života v divadelno/hudobnej forme.

Dobovým posolstvom diela la Pelegrina z roku 1589 bolo pôvodne ohlásenie návratu zlatého veku ako signálu pre návrat radosti a životného optimizmu - symbolického východiska z klietky temného stredoveku. Rešpektovanie tejto významnej rituálnej ceremónie nám poslúžilo k príprave a vytváraniu neobvyklej inscenácie pre krátky okamih oslavy života, hry o hodnotách, pochybnostiach, detailoch, úvahách o individualite, láske, morálke, realite a idealizme. Akt oslavy svadby rodín Medici a di Lorena je v našom prípade spojený so subjektívnym pohľadom protagonistov na svadbu, ktorá vstúpila do dejín tak, ako ktorákoľvek z iných kampaní pojednávajúcich o boji o moc – na túto udalosť sa pozeráme z uhla, ktorý pranieruje zveličovanie histórie a dogmatické posolstvá zaznamenávajúce tieto okamihy.

Hra je úvahou o spochybnení snahy dejín a ich politického kontextu strhnúť pozornosť na "veľkých protagonistov" - ako reprezentantov a definovateľov pravdy. O tom, že pravda dozrieva v každom jednotlivcovi nezávisle nevynútená okolnosťami /možno aj nikdy nezaznamenaná/. V určitom zmysle vždy subjektívna, s vlastnou zodpovednosťou. Oslava napr. konca stredoveku ako apoteózy boja dobra so zlom sa ukazuje ako adekvátna. Ale boj dobra so zlom bol vždy len zápasom individuality/jednotlivca vo svojom vnútri. Politika a boj o politickú moc sa k tejto vojne môže len priblížiť ale nikdy sa nemôžu stať jej subtílnou súčasťou.


Autori hudby – Ján Boleslav Kladivo a Jozef Vlk vytvorili na základe Rinucciniho poézie dekonštruktívnou metódou niekoľko skladieb, a keďže nikdy nepočuli stredoveký hudobný výklad Giovanniho De Bardi a ďalších zúčastnených skladateľov, vzniklo niečo na spôsob aleatórneho chápania východiskového textu.


názov: Debris Company / dolcissime siréne
dĺžka: cca 35 min.

Choreografia: Daniel Raček, Stanislava Vlčeková
Réžia: Jozef Vlk
Hudba a koncept: Ján Boleslav Kladivo + Jozef Vlk

Miesto konania podujatia: Nové divadlo, Dolnočermánska ulica, Dom Matice slovenskej, Nitra
Dátum začiatku podujatia: 1. Marca 2018 19:30
Dátum ukončenia podujatia: 1. Marca 2018 20:10
Pravdepodobné súradnice: 48.2965N 18.0681E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Debris Company Dolcissime Siréne.

Meno organizátora: Nové divadlo
Fotografie
Podobné podujatia
Let číslo 124
Overené podujatieLet číslo 124
Divadelná sála Mestského strediska kultúry a športu, Zlaté Moravce
OTEC
Overené podujatieOTEC
Kultúrny dom, Nové Zámky
Účet
Overené podujatieÚčet
MSKŠ, Zlaté Moravce