Deň slovenských plemien

Podujatie Nová Bystrica

Vychylovka skanzen
Pridať do môjho kalendára
Podujatia pre deti, Výstavy a veľtrhy, Zvyky a tradície
Web organizátora:
www.chovamedoma.sk
Ďalšie podujatia v meste Nová Bystrica
Podrobnejšie informácie: info@chovamedoma.sk

V poradí štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Nejde však len o výstavu, ale celodenné tematické podujatie. Okrem zvierat priamo pri objektoch skanzenu, čakajú návštevníkov folklórne vystúpenia a ukážky remeselnej a ľudovo-umeleckej tvorby. O 13.tej hodine sa bude konať svätá omša.

Cieľom organizátorov je propagovať slovenské plemená zvierat, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Po stáročia dotvárali ráz našej krajiny. Za ich existenciou stojí dlhoročná práca chovateľov a šľachtiteľov. Zvieratá sú geneticky prispôsobené našim prírodným podmienkam a nenáročné na chov. Je preto dôležité ich zachovávať a ďalej rozširovať. Prezentáciou našich národných plemien v prostredí pôvodnej dediny je ešte viac zvýraznený ich význam ako geneticky, kultúrne a historicky významného dedičstva.

“Chovu našich národných plemien sa venuje málo chovateľov. V niektorých prípadoch sa dá hovoriť až o ohrozených druhoch. Teší ma, že aj touto aktivitou sa nám za tých pár rokov podarilo rozprúdiť tému a motivovať organizácie, ktoré sa našim národným plemenám venujú, k ich väčšej propagácii”, dopĺňa František Staňo z OZ Chováme doma. “Aby sme väčšmi zvýraznili poslanie podujatia, pridávame do názvu podtitul Deň slovenských plemien.”

Program podujatia Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien

 

PROGRAM:

10.00 Začiatok výstavy

11.00 Slávnostné otvorenie podujatia

11.30 Folklórne vystúpenia

13.00 Svätá omša

14.00 Seminár: Zachovanie tradičného salašníctva ako kultúrneho a prírodného dedičstva horských regiónov

Návštevníci skanzenu uvidia naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok, včely a slovenské plemená psov. Zvieratá vystavujú chovatelia, gazdovia a majitelia fariem z regiónu, ale aj vzdialených miest z celého Slovenska, a to za podpory chovateľských organizácií, v ktorých sa združujú.

Súčasťou sprievodného programu bude aj celoštátne kolo vedomostnej súťaže mladých chovateľov a súťaž v králičom hope, ktoré organizuje Slovenský zväz chovateľov. V poobedných hodinách pripravujeme v spolupráci s MAS Terchovská dolina, ŽSK a ZCHOK seminár na tému Zachovanie tradičného salašníctva ako kultúrneho a prírodného dedičstva horských regiónov.

Podujatie Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien je určené nielen pre chovateľov a farmárov, ale aj pre širokú verejnosť. Ideálne pre rodiny s deťmi. Pre deti je pripravených viacero aktivít – tvorivé dielne, historický drevený kolotoč. Ako každý rok, si budú môcť vyskúšať, ako sa dojí krava na simulátore dojenia. “Som veľmi rád, že sa nám tentokrát podarilo zabezpečiť aj volský záprah, ktorý predvedie ukážku ťahania veľkého nákladu a bude tiež voziť návštevníkov”, dodáva F. Staňo.

O význame našich národných plemien hospodárskych zvierat

Na prezentačnej výstave nečakajte preplnené haly, ani stovky zvierat. “Naším zámerom nie je organizovať veľkú výstavu. Chceme bežným ľuďom predstaviť naše národné plemená, zopár zvierat z každého druhu. Pokiaľ sa podarí, čo najviac plemien,” vysvetľuje František Staňo. Charakter podujatia dotvára príjemné prostredie skanzenu. Aj keď výstavu navštívia tisícky ľudí, rozptýlia sa po celom skanzene.

Podujatie organizuje občianske združenie OZ Chováme doma, v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku a Kysuckým múzeom v Čadci. Koná sa pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

Meno organizátora: OZ Chováme doma
Fotografie
Podobné podujatia