Deň soli

Podujatie Prešov

Deň soli

Tretí ročník podujatia Deň soli bude opäť bohatý na pestrý program pre rodiny s deťmi i jednotlivcov rôzneho veku. Pripravené budú ukážky varenia soli, tvorivé dielne pre deti, ochutnávka dobových jedál, stánky s remeslami či prezentácia novej pamätnej mince – Soľnobanského toliara, ktorú si zberatelia budú môcť počas podujatia aj zakúpiť.Táto pamätná minca bola vydaná pri príležitosti 450. výročia od začatia hĺbenia šachty Leopold, ktorá sa nachádza v budove Gápľa. Unikátna minca má priemer 40 mm a bola vyrobená v dvoch limitovaných edíciách (rýdze striebro a zliatina ZAMAC).Predná strana toliara zobrazuje budovu Gápľa, v ktorej sa nachádza šachta Leopold. Zadná strana toliara zobrazuje dvojhlavého orla s kráľovskou korunou, ktorý v jednej ruke drží meč a v druhej kráľovské žezlo. Takýto motív sa používal na grajciaroch v rokoch 1792 – 1835.

Nepochybne najlákavejšou časťou programu bude Živé múzeum, ktoré opäť pripravuje Lukáš Maťufka so svojim divadlom Portál. V objekte Četerní vďaka nim ožije príbeh z dávnej histórie soľného závodu.
Atrakciou budú aj mnohé expozície sklárskeho remesla z poľského mesta Krosno či ukážky remeselníkov a baníkov z partnerskej soľnej bane vo Wieliczke. Novinkou múzea je aj nový dotykový infokiosk, v ktorom si môžu návštevníci virtuálne prezrieť všetky verejnosti sprístupnené a nesprístupnené objekty a v ktorom tiež nájdu ďalšie praktické informácie o múzeu.

11:00 - 18:00

Fotografie
Podobné podujatia