DEŇ STROMU v Čiernom Balogu 2016

Podujatie Čierny Balog

DEŇ STROMU v Čiernom Balogu 2016

Pozývame Vás na XV. ročník Dňa stromu v sobotu 9.júla 2016.

Jubilejný 15. ročník Dňa stromu v Lesníckom skanzene pri Čiernom Balogu prinesie návštevníkom okrem iného aj vystúpenia držiteľov Krištálového krídla – alternatívnej bratislavskej skupiny Korben Dallas, Zuzany Smatanovej a temperamentných Cigánskych diablov. Súčasťou tejto najväčšej akcie podniku Lesy SR pre verejnosť bude aj podpis Memoranda o spolupráci medzi zástupcami štátnych lesných podnikov krajín V4 a otvorenie novej stromovej aleje členských štátov Európskej únie.

„Tento ročník sme do veľkej miery venovali medzinárodnej spolupráci v lesníctve. Návštevníkom okrem iného predstavíme novú knihu Európa lesom, ktorá je zhrnutím spoločných cezhraničných projektov v oblasti lesníctva. Po prvý raz tiež v Čiernom Balogu privítame generálnych riaditeľov českých, poľských a maďarských štátnych lesov," povedal Jozef Bystriansky, poverený generálny riaditeľ podniku Lesy Slovenskej republiky.

Program jubilejného Dňa stromu odštartuje v sobotu 9. júla svojim vyznaním o lese herec Ľubomír Roman a pokračovať bude vyhlásením výsledkov ankety o Cenu Jozefa Dekréta Matejovie. Okrem už spomenutých interpretov sa predstavia folklórne súbory Mostár z Brezna a Technik z Bratislavy, gitarista David Bílek či dievčensky spevácky zbor Cambiar La Música. Súčasťou Dňa stromu budú v priestoroch celého areálu Lesníckeho skanzenu ukážky remesiel, ktoré sú spojené s lesníctvom. Pre deti, ale aj pre rodičov, bude na „Chodníku lesného času" pripravených 32 stanovíšť lesnej pedagogiky s hrami a vedomostnými súťažami.

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu ponúka návštevníkom aj v tomto roku niekoľko noviniek. Okrem stromovej aleje členských štátov EÚ pribudla v skanzene nová danielia obora, vyhliadková veža pri Minilande (časť skanzenu s miniatúrami stavieb a sôch) a viacero nových mostíkov. Nové a väčšie je tiež pódium pre vystupujúcich pri vstupe do skanzenu.

Zaujímavosťou nadchádzajúceho ročníka je tradičný prívesok Dňa stromu pre prvých 1500 návštevníkov, ktorí sa zapoja do lesnej pedagogiky a diváckej súťaže. Prívesok s kovovou plastikou predstavujúcou orchideu črievičník papučkový obsahuje aj polodrahokam granát z nálezísk Slovenského rudohoria a Nízkych Tatier.

Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, sú najväčším správcom lesného majetku na Slovensku. Obhospodarujú približne 900.000 ha lesných pozemkov, čo je takmer 45 % lesného pôdneho fondu Slovenska. Koncom roka 2015 zamestnával podnik viac ako 3500 ľudí.

Fotografie
Podobné podujatia
Hot Men Dance - Banská Bystrica 2024
Overené podujatieHot Men Dance - Banská Bystrica 2024
Robotnícky dom, Banská Bystrica
Žiadny obrázok
Overené podujatieRiadená degustácia rumov v Banskej Bystrici
predajňa Svet Nápojov, Švermova 38, Banská Bystrica, Banská Bystrica
INVALID PRODAKŠN
Overené podujatieINVALID PRODAKŠN
EPOS Sandokan, Veľký Krtíš