Divadlo Gasparego: Mučeník

Podujatie Martin

Divadlo Gasparego: Mučeník

Čo by sa stalo, keby západoeurópsky kresťan hlásal svoju vieru tak naliehavo a radikálne, ako rada podobných uvedomelých stúpencov islámu? Páchal by atentáty a obetoval sa v mene viery?

Tieto aktuálne otázky si kladieme pre čítaní novej hry Mayenburga – Mučeník, kde hlavným hrdinom je pubertálny Benjamín, ktorý odmieta chodiť na hodiny plávania a pri biológií navliekať kondómy na mrkvu. Matka si praje počuť, že ide o drogy, iný dôvod podivného chovania jej jediného syna nepripadá v úvahu. Učiteľ telocviku v tom vidí tvrdohlavosť adolescenta, učiteľ náboženstva ho chce naverbovať pre svoju farnosť a riaditeľ školy dáva všetko za vinu učiteľskému zboru.

Z Benjaminových protestov a biblických citácií však cítiť strach. Mučeník – Benjamín si nachádza vinníka a označuje ním učiteľku biológie, ktorá je židovského pôvodu. Náhly zvrat v hre prispieva k skutočnej aktuálnosti a naliehavosti. Hra o náboženskom fanatizme, extrémizme a povrchnosti dnešnej spoločnosti je napísaná vtipným jazykom pretkaná biblickými citáciami.

Autor hry - Marius V. Mayenburg je renomovaný súčasný nemecký autor a prekladateľ. Je držiteľom mnohých významných literárnych i divadelných ocenení. Jeho hry sa pravidelne uvádzajú v Nemecku i v zahraničí. Od roku 2000 pôsobí v hamburgskom divadle Schauspielhaus.

Limitovaný počet divákov: 40 miest na sedenie

Dramaturgia: Jana M.Hanzelová
Kostými: Gabriela Paschová
Produkcia: Diera do sveta
Scéna a réžia: Ján Mikuš

Hrajú: J.Mikuš, Ľ.Klimková, B.Bohušová, H.Hajková, J.Kuráň, Ľ.Raši, S.Štofčík, M.Kermiet

Podujatia Kultúrneho centra Museum z verejných zdrojov podporil hlavný partner projektu Fond na podporu umenia

Miesto konania podujatia: Barmuseum, Malá Hora 2, Martin
Vstupenky: https://www.barmuseum.eu/rezervacia/
Dátum začiatku podujatia: 8. Apríla 2018 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 8. Apríla 2018 21:00
Pravdepodobné súradnice: 49.0639N 18.9284E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Divadlo Gasparego: Mučeník

Meno organizátora: Barmuseum
Fotografie
Podobné podujatia