Divadlo SkRAT: Extrakty a náhrady

Podujatie Banská Bystrica

Divadlo SkRAT: Extrakty a náhrady

autorská divadelná inscenácia o samote, hľadaní lásky cez zoznamky, ovoniavaní sa, hodnotení partnerov…

Nová dráma 2016, Bratislava – Grand Prix, Cena bratislavského diváka
3/5 €

Inscenácia je výsledkom spoločných diskusií o samote ľudí stredného veku, o hľadaní lásky cestou nepodarených zoznamiek, o ovoniavaní sa, o hodnotení partnerov podľa nákupných zvyklostí či zoznamu chorôb.
„Máš rád toho človeka, kurva, že ho máš rád, ale nedá sa, nemôžeš s ním byť. Nemôžeš si vedľa neho ľahnúť, a keď si ľahneš, tak ti je na vracanie. Neexistuje. Potom hrajú. Jak to môžu tak žiť?! Jebať na to.“
Autori a účinkujúci: Inge Hrubaničová, Ľubo Burgr, Milan Chalmovský, Vlado Zboroň

V ostatnej inscenácii sa divadlo SkRAT vrátilo k línii spoločného hľadania tém i prostriedkov metódou kolektívnej tvorby, ktorou mnohí zo súčasných členov SkRATu vstúpili do divadelného prostredia v deväťdesiatych rokoch 20. storočia pod značkou divadla Stoka. Každá nová inscenácia je výsledkom pravidelného stretávania sa aktérov, ktoré možno vnímať nielen ako formu komunitného života, ale aj ako úsilie o riešenie širších spoločenských problémov. Tvorivý prístup divadla SkRAT je založený na performatívnom prístupe „obnoveného správania sa“, tak ako ho opísal americký divadelník a antropológ Richard Schechner. Podľa tejto metódy sa herci začnú rozprávať o osobných témach, ktoré sa im zdajú významné a prerozprávaním pred ostatnými sa im usilujú dodať nadindividuálnu platnosť. V ďalšej tvorivej fáze sa individuálne rozprávania zbavujú číreho realizmu i popisnosti, účinkujúci svoje texty posúvajú do mystifikácie, zľahčujú ich, alebo naopak hyperbolicky zvýrazňujú. Spontánne dialógy si zaznamenávajú a následne prepisujú, upravujú, fixujú. Inscenácia Extrakty a náhrady je výsledkom spoločných diskusií o samote ľudí stredného veku, o hľadaní lásky cestou nepodarených zoznamiek, o ovoniavaní sa, o hodnotení partnerov podľa nákupných zvyklostí či zoznamu chorôb.

Miesto konania podujatia: Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16, Banská Bystrica
Dátum začiatku podujatia: 9. Novembra 2016 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 9. Novembra 2016 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7363N 19.1438E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Divadlo SkRAT: Extrakty a náhrady

Fotografie
Podobné podujatia
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Sen každej ženy
Overené podujatieSen každej ženy
Dom kultúry, Brezno
Radošinské naivné divadlo - DETI DOBY
Overené podujatieRadošinské naivné divadlo - DETI DOBY
Dom Kultúry A.Sládkoviča, Detva