Dožinky v Turej Lúke 2017

Podujatie Myjava

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Jarmoky a trhy, Kultúra, Zvyky a tradície
Ďalšie podujatia v meste Myjava

Dožinky v Turej Lúke 2017

V dňoch 12. a 13. augusta 2017 vás srdečne pozývame na tradičné Dožinky, ktoré sa budú konať v myjavskej miestnej časti Turá Lúka. Toto podujatie pre verejnosť pripravili nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc v spolupráci s Centrom tradičnej kultúry v Myjave OvZP TSK, mestom Myjava, poľovníckym združením Turá Lúka, Poľnohospodárskym družstvom Turá Lúka, miestnym zväzom Slovenského zväzu záhradkárov v Turej Lúke a Dobrovoľným hasičským zborom v Turej Lúke.

Dožinky sa začnú v Turej Lúke o 10.00 hodine dožinkovým jarmokom s názornými ukážkami výroby ľudovoumeleckých výrobkov. V remeselnej zóne si môžu návštevníci vyskúšať, ako pracujú kováči, tkáči, košikári, ako sa zdobia vajíčka, paličkuje čipka, zhotovujú výšivky na kroje, vyrábajú slamienky a ako sa pradie z vlny. V rovnakom čase budeme môcť ochutnať tradičné špeciality z Pukanca, Brezovej pod Bradlom, Pobedima, Nitry a Turej Lúky. Jedlá budú pripravené z kvalitných domácich surovín a podávané s láskou. Ochutnávku jedál spríjemní koncert Dychovej hudby Myjavci.
Podujatie sa následne z centra miestnej časti presunie do oddychového areálu Padelky, kde budeme mať možnosť vidieť ukážky ručnej kosby obilia, jeho hrsťovania, absolvovať súťaž v kosení, mlátenie na historickej mláťačke z Gazdovského dvora, či pozrieť si výstavu historických aj súčasných poľnohospodárskych strojov. O mlatbu sa postarajú členovia Folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky a o kosbu členovia myjavského Folklórneho senior klubu Kopa. Pre deti budú pripravené detské tvorivé dielne, jazdenie na koňoch, kynológia, streľba zo vzduchovky, lukostreľba, sokoliari a tradičné detské ihrisko. Tieto aktivity sa budú konať podľa nasledovného harmonogramu:

  • 10.00 - 15.00 h - aktivity pre deti - jazdenia na koni , kynológia, sokoliari, ľukostrelba, streľba zo vzduchovky...
  • 10.00 - 15.00 h - jazdenia na koni
  • 10.00 - 11.00 h - streľba zo vzduchovky - súťaž
  • 11.00 - 15.00 h - detské tvorivé dielne, tradičné detské Hriščo
  • 11.15 - 12.00 h - ukážky sokoliarstva
  • 12.45 - 13.15 h - ukážky plemien psov, výcvik psov
  • 14.00 - 15.00 h - lukostreľba, výučba lukostreľby detí

     Po práci na poli bude nasledovať škola tanca. Tá je venovaná všetkým, ktorí sa chcú naučiť typické tance z nášho regiónu. Učiť budú Veronika Zgurišová a Ladislav Konečník známi aj z televíznej šou Zem spieva a FS Kopaničiar z Myjavy. Po škole tanca odovzdajú organizátori ocenenia za prínos v oblasti rozvoja tradičnej kultúry Myjavy a Turej Lúky - Cenu riaditeľky Mgr. Viery Feriancovej z Centra tradičnej kultúry v Myjave.

     V kultúrnom programe v Padelkoch sa počas dňa predstavia Folklórna skupina Konopa z Dohňan a Folklórny súbor Kopaničiar z Myjavy. Po skončení programu sa spolu s dožinkovým sprievodom presunieme do Gazdovského dvora Turá Lúka, kde kosci odovzdajú gazdovi dožinkové vence. Tu sa so zástupcami jednotlivých folklórnych kolektívov spoločne zabavíme a naučíme ľudové tanečné hry. Zatancujeme si tanec metlový, šátečkový, čunkový... Zahráme si hry na richtára a na kohúta. Na počúvanie a do tanca nám zahrá ĽH FS Kopaničiar z Myjavy. Prvý deň podujatia potom ukončíme dožinkovou zábavou v Padelkoch, kde návštevníkom zahrá do tanca i na počúvanie ĽH Šramel a o pohostenie sa postará Poľovnícke združenie Turá Lúka. Počas celého trvania podujatia sa v okolí Gazdovského dvora bude konať dožinkový jarmok a ochutnávka regionálnych kuchýň, kde vás všetkých srdečne pozývame.

     Podujatie Dožinky v Turej Lúky zavŕšia Služby Božie v Turej Lúke v nedeľu 13. 8. 2017, kde budú môcť veriaci poďakovať za úrodu a úspešnú žatvu spoločne s folkloristami z FSk Kýčer a FSk Záriečanka zo Záriečia.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Trenčiansky samosprávny kraj.  

Fotografie
Podobné podujatia