EXPEDIČNÁ KAMERA 2020: OZVENY

Podujatie Ružomberok

EXPEDIČNÁ KAMERA 2020: OZVENY

Kino Kultúra vás pozýva na ozveny filmového festivalu Expedičná kamera 2020: premietanie najlepších cestovateľských a expedičných filmov o dobrodružstve, divokej prírode, extrémnych zážitkoch a športoch.

Tentokrát sme pre Vás premietanie rozdelili na dva hracie dni. Oba dni budú trvať približne 90 minút a nemusíte sa tak báť, že budete sedieť v plnej sále 180 minút nepretžite. Veríme, že aj toto Vás privedie vychutnať si dva celovečerné premietania najlepších cestovateľských a expedičných filmov o dobrodružstve, divokej prírode, extrémnych zážitkoch a v neposlednom rade športoch. Festival sa koná vo viac ako 200 slovenských a českých mestách. Príďte si užiť adrenalín a spoznať nové krajiny.

Program festivalu:

Piatok 9. októbra 2020
18:30 – TIEŇ JAGUÁRA
/ SR, 2018, 57 min., r: Pavol Barabáš, SV
Amazonská džungľa je jedno z mála miest na svete, kde žije mnoho pôvodných obyvateľov a kmeňov úplne nedotknutých modernou civilizáciou. Sú to kmene, ktoré si neohrozene strážia svoje územie, niektorí sú aj kanibali a niektorí sú naopak takí mierumilovní, vrelí a otvorení, že nad tým zostáva rozum stáť. Ako Indiáni z kmeňa Hodi na území Venezuely, ktorí prijali štyroch cestovateľov na čas medzi seba a dali im možnosť objaviť mnoho. O živote v džungli, o prírode, o ľudských hodnotách, o sebe samých. Nechajte sa pozvať do končín, kde sa deti neučia programovať, ale utekať, keď zaútočia opice a vy chcete prežiť. Kde najvzácnejšia a najdôležitejšia vec je byť spolu.

19:30 - BOY NOMAD / CA, 2018, 21 min., r: Niobe Thompson, ČT
Deväťročný Janibek žije s rodinou v mongolskej časti pohoria Altaj. Jeho najväčšou vášňou sú jazdecké preteky, pri ktorých dokáže na svojom koni predbehnúť aj o dosť starších chlapcov. Táto zima je ale iná, príde veľký mráz a hrozí, že rodina nomádov príde o to najcennejšie, čo má, o zvieratá. Preto sa muži vydávajú na cestu za pastvinami a rad je tentokrát i na Janibekovi. Potrebný je každý schopný jazdec a z chlapca sa tak behom okamihu stáva muž, ktorý sa postará v drsných podmienkach o rodinu a o dobytok, a až v druhom rade o seba.

Sobota 10. októbra 2020
18:30 – B7 – 95 KILOMETROV, KTORÉ TI ZMENIA ŽIVOT
/ ČR, 2019, 51 min., r: Radin Grzybek, ČV
Výkladový slovník hovorí, že expedícia se rovná výprava, spravidla na výskumné účely. Výpravou sú tieto extrémne bežecké preteky celkom isto. Zároveň si môžete byť istí, že fyzické vyčerpanie vás naučí mnohému. Snímok o B7 predstavuje históriu a zákulisie pretekov, ale zároveň prenesie divákov priamo na trať očami bosého bežca s obrovským odhodlaním, očami víťazov, ktorí podávajú na trati unikátne športové výkony. A tiež očami odvážnych turistov, ktorí sa rozhodli dokázať si, že majú vôľu silnejšiu než nohy. Tak čo, už uvažujete, aký bude váš vlastný zážitok?
Beskydská sedmička: Pred 11 rokmi vznikol v Beskydoch fenomén. Extrémne preteky, ktoré na trati dlhej necelých 100 km spájajú 7 beskydských vrcholov. Doterajší rekord trate drží Marek Causidis s časom 11 hodín a 17 minút, časový limit pre dokončenie je ale 29 hodín. Zakladateľom pretekov je Libor Uher, športovec a horolezec. Ani on, ani ktokoľvek iný by neveril, že za pár rokov sa z nápadu prejsť celý hrebeň na jeden záťah stane taká populárna akcia. Kapacita pretekov je 3000 bežcov a štartovné je vypredané behom niekoľkých minút od spustenia registrácie. Zaujíma vás prečo?

19:25 – SURF CUBA / CA, 2018, 15 min., r: Jacob Oster, ČT
Komunistický režim slobodu obyvateľstva Kuby vo veľkej miere potláča. Napriek tomu sú Kubánci takí, že vedia nájsť v živote šťastie aj tam, kde nie je. Kubánci vynikajú v baseballe, futbale alebo v boxe. Poloha a podnebie krajiny sú ideálne pre surfovanie, pobrežie Kuby je dlhé skoro 3 000 km. Lenže v celej krajine nie je jediný surfársky obchod, takže z 11 miliónov obyvateľov sa tomuto športu venuje 150 surfárov, pre ktorých je každá vlna nielen adrenalín, ale tiež štipka osobného odboja.

19:40 - SARY JAZ / AU, 2017, 15 min., r: Adrian Kiernan, ČT
V tomto filme sa toho veľa nenarozpráva. Nikto nenarieka, že zmrzne alebo umrie od hladu, nehrá dramatická hudba, nikoho nezachraňuje vrtuľník. A to aj napriek tomu, že splav rieky Sary Jaz v pohorí Tian Shan je dosť extrémnou výzvou,a to nielen vodáckou. Pereje odľahlej rieky s prietokom až 400 m3/s sú nebezpečné. Samotný splav predchádza 100 km dlhý trek s kajakmi na chrbtoch, po dojazde čakajú vodákov ešte 4 dni lezenia a pochodu cez hory späť do civilizácie.Väčšina členov expedície to nazýva najťažším zážitkom v živote, ale pred kamerou je vidieť iba nadšenie z toho, čo robia v živote najradšej.
Expedícia Sary Jaz: Tím 7 medzinárodných špičkových kajakárov – Jordan Searle, Ari Walker, Sam Grafton, Kristof Stursa, Evan Moore, Adrian Kiernan a Jakub Kajman Šedivý. V roku 2017, kedy se skupina vydala na túto kirgizskú rieku, sa o to pokúsili len 3 partie kajakárov. Prvý tím pokračoval po rieke do Číny, a tam boli zatknutí. Druhý tím na hraniciach vyliezol po skalách späť. Tretí tím vyzdvihla helikoptéra. I keď túto expedíciu zvládli všetci členovia bez zranení, dvom z nich už sa bohužiaľ stali rieky osudnými. Sam se utopil na rieke Snoqualmie vo Washingtone a Adrian na Humla Karnali v Nepále.

Fotografie
Podobné podujatia