Expedičná kamera v Bratislave

Podujatie Bratislava

Expedičná kamera v Bratislave

Pre veľký záujem repríza. 3 hodiny, 8 filmov plných dobrodružstva a divokej prírody. Lezenie, splavovanie, ultrabeh, horské bicykle, tradície a mnoho ďalšieho.
Filmový festival Expedičná kamera vás zoberie tento rok do Veľkej Británie, Ekvádoru, Indie, Aljašky, Mongolska, USA, Gruzínska a nazrieme aj pod morskú hladinu.

Program:
18:10 Projekt Moffat
Krajina: Veľká Británia, 2015
Dĺžka: 20 minút
Réžia: Claire Carter, Jen Randall
Krátky film, ovenčený množstvom medzinárodných cien, je inšpirovaný pestrým lezeckým životom prvej britskej horskej sprievodkyne Gwen Moffat.
S mladučkou spisovateľkou Claire sa počas sledovania Gweninho životného príbehu pozriete na skalné steny, do ľadových jazier a riek a na vrcholky hôr vo Veľkej Británii. Sama spisovateľka si chcela na vlastnej koži vyskúšať, aké by to bolo pred niekoľkými desiatkami rokov dezertovať z armády a celý svoj život venovať horám.
Trailer: https://vimeo.com/157471946

18:30 Pura vida
Krajina: Švajčiarsko, 2016
Dĺžka: 44 minút
Réžia: Thomas Miklautsch
Nadšený cestovateľ a cyklista Hervé si vymyslel bláznivý plán. Svoj bicykel použiť ako pohon lode a splaviť počas niekoľkých mesiacov rieku Amazonku. Po 40.000 km po cestách prerobil v Ekvádore bicykel na loď a pomenoval ju „Pura vida“ a začal svoju životnú cestu.
Za celkových 20 mesiacov prešiel viac ako 7 500 km a vystriedal 26 riek. Po ceste ho ohrozovala divoká voda, vrtkavé počasie, krokodíly, drogoví díleri aj piráti. Navštívil šamanov, domorodé kmene a zblížil sa s juhoamerickou prírodou až do morku kostí. Je viac než zrejmé, že taká cesta človeka ovplyvní na celý život.
Trailer: https://vimeo.com/nwspirits

19:15 Návrat do Zanskaru
Krajina: Veľká Británia, 2016
Dĺžka: 23 minút
Réžia: Daniel Bull, Bryan Liptzin
Zanskar je malá odľahlá osada uprostred hôr v indických Himalájach. Až donedávna bolo jediné spojenie s civilizáciou možné iba po nebezpečnej ceste pozdĺž rieky. Teraz je takmer pred dokončením výstavba cesty, ktorá môže navždy zmeniť toto duchovné a pokojné miesto.
Pred 30 rokmi navštívili Zanskar dvaja Američania, ktorých sa na ceste ujala miestna rodina, u ktorej následne našli azyl. Teraz sa rozhodli, ešte pred úplným dokončením cesty miesto znovu navštíviť a rodinu vyhľadať. Ako sa Zanskar a jeho obyvatelia za tú dobu zmenili a ako je prijímaná výstavba cesty a s ňou aj príchod civilizácie? Srdcervúce stretnutie starých priateľov, zamyslenie nad spôsobom života a odľahlá príroda v srdci Himalájí vás istotne chytia za srdce.
Trailer: https://vimeo.com/163597948

19:40 Divočinou Aljašky
Krajina: Česká republika, 2016
Dĺžka: 25 minút
Réžia: Jiří Horčička / Fjolls
Šesť kamarátov z Čiech, Moravy a Slovenska, niektorí skúsenejší, ale aj menej skúsení vodáci sa vydali za polárny kruh na prekrásnu Aljašku splavovať rieku Alatnu. Hovoria si Fjolls. Vybavení loďami, jedlom v medveďo-vzdorných kontajneroch a s korením v spreji mali v pláne prekročiť kontinentálne rozvodie a plávať 300 km na juh s cieľom na polárnom kruhu. Cestou chcú podniknúť pešiu túru k Arrigetch Peaks, postaviť plachetnicu, alebo napríklad piecť chleba.
Ako táto expedícia do úplnej divočiny bez mobilného signálu a možnosti dopĺňať zásoby dopadla? Podarilo sa Fjollom splniť všetky ciele a zároveň si odviezť nezabudnuteľné zážitky? Uvidíte sami vo filme plnom nádhernej prírody, ľudskej zručnosti aj odvahy púšťať sa do neznámych vôd.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pQ8LgSlh7h0

20:05 prestávka

20:30 Ultra Trail Gobi Race
Krajina: Juhoafrická republika, 2015
Dĺžka: 11 minút
Réžia: Andrew King
Púšť Gobi sa rozkladá na severe Číny a juhu Mongolska. Je jedna z najstarších a najväčších púští sveta. A práve tu sa každoročne koná extrémny závod ULTRA-TRAIL GOBI RACE na 400 km. Závod je bez podpory, všetko teda závisí na samotných závodiacich.
Vo filme sa novinár Bryon Powell pokúša nájsť dôvody, ktoré nútia účastníkov tento závod bežať. Trasa závodu z časti kopíruje trasu hodvábnej cesty, v minulosti využívané k obchodným účelom. Je to číre bláznovstvo zúčastniť sa 400 km ultra trailu v jednej z najnehostinejších púšťach sveta? Má tento dlhý závod pre človeka aj nejaký prínos?
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MgdSU4CmtyA

20:40 Na jeden nádych
Krajina: USA, 2015
Dĺžka: 5 minút
Réžia: Ken O’Sullivan
Krátky film, ocenený radou prestížnych cien, ktoré vás prostredníctvom unikátnych podvodných záberov zavedie do iného sveta. Autorom je podvodný filmár Ken O´Sullivan, ktorý sa počas celého roku potápa v oblastiach severného Atlantiku.
Možno sa to môže rutinná práca alebo samota, ale po desiatich rokoch začal Ken v mori objavovať zrkadlo, ktoré mu pomohlo nájsť samého seba a nahliadnuť do vnútra vlastnej duše. Výsledkom je tento krátky, vizuálne nádherný film.

20:45 Veľká skalná párty
Krajina: USA, 2015
Dĺžka: 20 minút
Réžia: J. Lowell, P. Mortimer
"24 hours of Horseshoe Hell" je vytrvalostný lezecký závod v americkom Arkansase, ktorého sa zúčastňujú ako elitní, tak obyčajní lezci. Je to lezecká obdoba ultramaratónu, kde laktát aj chladené pivo tečú prúdom. Film verne zobrazuje tamojšiu atmosféru a sleduje súperenie medzi tímom Nica Berryho a Masona Earla oproti Alexovi Honnoldovi.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ldFuiI9spzY

21:05 Cesta do Kazbegi
Krajina: USA, 2016
Dĺžka: 16 minút
Réžia: Joey Schusler
Gruzínske odľahlé hory, štyria kamaráti, najnutnejšie zásoby a dva stany. To sú hlavní hrdinovia filmu, ktorý sleduje ich cestu po hrebeni Kaukazu až do mesta Kazbegi.
Túto trasu si obvykle pre svoje túry vyberajú turisti, tu si ju môžete prehliadnuť z pohľadu horských bicyklov. Je táto trasa na bicykli zjazdná? Aké boli po ceste najväčšie prekážky? Čo našim hrdinom napáchalo počasie? Ako sa vysporiadali s neobvykle dlhou zimou, ktorá v horách ešte panovala? Film je o splnených plánoch, o ľuďoch, o šťastí, smole, aj o prekrásnej krajine gruzínskych hôr. Inšpirácia na realizáciu bláznivých nápadov sa filmu rozhodne nedá uprieť.

Vstupné:
- 6 eur na mieste (prichádzať môžete od 17:30)

PRIDAJ SA DO ODBERU NOVINIEK EMAILOM A ZÍSKAJ:
- 200 stranový cestopis "Na juhoamerickej vlne" v PDF zdarma
- bonusový prístup ku kompletnej výbave k článku: http://www.cestounecestou.sk/2016/12/co-som-si-zabalil-na-4-mesiace-do-indonezie-a-png/
- budeš vedieť o našich podujatiach ako prvý
Pridaj sa na: https://app.mailerlite.com/webforms/landing/h5s8u5

PARTNERI PODUJATÍ OZ Cestou necestou:
- Hlavný partner: www.victorytravel.sk
- Partner: Kadetade.com
- Podporovatelia: sgs-holding.com
- Hlavní medialni partneri: www.hiking.sk, www.outdoorfilmy.sk, www.zamenej.sk, blablacar.com, www.dobrodruh.sk, www.interez.sk, www.dnes24.sk, www.dobrenoviny.sk

EXPEDIČNÝ FOND:
V septembri 2016 sme vybrali 3 expedície, ktoré sme podporili sumou 544 eur! Prihlás svoju expedíciu alebo podpor 2% alebo ľubovoľným darom Epedičný fond.
Viac o podporených expedíciách: www.cestounecestou.sk/2016/09/vyhodnotenie-2-rocnika-expedicneho-fondu/
Viac o Expedičnom fonde: cestounecestou.sk/expedicny-fond/

MÁŠ ZÁUJEM PREZENTOVAŤ ALEBO POMÁHAŤ?
Máš záujem prezentovať na Cestou necestou v budúcnosti? Viac na: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/prezentuj/
Alebo chceš byť dobrovoľníkom? Viac na: www.cestounecestou.sk/bud-sucastou/dobrovolnik/

MÁŠ ZAUJÍMAVÝ ČLÁNOK, ktorý si ešte nikde nepublikoval? Napíš nám a uverejníme ho na: http://www.cestounecestou.sk/blog/

Miesto konania podujatia: Nervosa Restaurant, Zámocká 30, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 26. Februára 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 26. Februára 2017 21:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1448N 17.1013E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Expedičná kamera v Bratislave

Fotografie
Podobné podujatia