Fašiangová veselica 2018

Podujatie Zlaté Moravce

Fašiangová veselica

Prežite s nami nezabudnuteľné fašiangové popoludnie v stredu 7.2.2018 o 15.00 hod. v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre.
Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Stierali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti ale i konkrétni ľudia Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá – napr. klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, či pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú. Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska.
Tak ako minulý rok, i tento rok si 7.2.2018 o 15.00 hod. pripomenieme tradície a zvyky fašiangového obdobia v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. O fašiangovú zábavu sa postará spievaním fašiangových ľudových piesní Občianske združenie Babička zo Zlatých Moraviec. Spevácky súbor Kolovrátok z Prílep predvedie ukážku symbolického pochovania basy. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičného fašiangového jedla.

www.muzeum.sk/?obj=muzeum&ix=mmzm_nm

Miesto konania podujatia: Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, Migazziovský kaštiel, Námestie Andreja Hlinku č. 1, Zlaté Moravce
Vstupenky: http://muzeumnitra.sk/
Dátum začiatku podujatia: 7. Februára 2018 15:00
Dátum ukončenia podujatia: 7. Februára 2018 18:00
Pravdepodobné súradnice: 48.3828N 18.3967E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Fašiangová veselica

Meno organizátora: Muzeum.SK
Fotografie
Podobné podujatia