Festival Allegretto Žilina

Podujatie Žilina

Festival Allegretto Žilina

Allegretto Žilina, stredoeurópsky festival koncertného umenia, sa koná každoročne v apríli, v kultúrnom a priemyselnom centre severného Slovenska. Vďaka vynikajúcim mladým umelcom sa Žilina v dňoch 18. - 23. apríla 2016 zaradí k významným európskym koncertným pódiám.

Počas svojej štvrťstoročnej histórie sa festival Allegretto Žilina vyprofiloval na jeden z najvýznamnejších festivalov klasickej hudby na Slovensku. V Dome umenia Fatra sa žilinskému publiku predstavia víťazi najprestížnejších svetových hudobných súťaží. Počas šiestich koncertných večerov vystúpi desať interpretov a dve komorné telesá z 12 krajín.
Otvárací koncert bude patriť výnimočnému talianskemu klaviristovi Federicovi Collimu – laureátovi prestížnej Medzinárodnej klavírnej súťaže v Leedse. Mladý interpret, ktorý koncertuje v prestížnych sálach po celom svete a dostáva uznania od publika aj kritiky, zavíta na Slovensko po prvýkrát a v Žiline sa predstaví s Koncertom pre klavír a orchester č. 3. od S. Rachmaninova. Spoločne s ním vystúpia Janáčkova filharmónia Ostrava a vynikajúci americký dirigent Case Scaglione. Medzi ďalšie hviezdy budú patriť fínska sopranistka Tuuli Takala, poľský klarinetista Andrzej Ciepliński, slovinský barytonista Domen Križaj či český husľový virtuóz Josef Špaček – minuloročný držiteľ Ceny festivalu Allegretto Žilina. Po prvýkrát v histórii žilinského festivalu privítame Slovenskú filharmóniu, ktorá bude účinkovať na záverečnom koncerte. Ako sólistka sa predstaví skvelá violončelistka Camille Thomas.

Fotografie
Podobné podujatia