Festival Jeden svet 2018

Podujatie Liptovský Mikuláš

Festival Jeden svet 2018

Tento rok skvelý program a ešte lepší hostia!

14.3.2018 STREDA


17:30: 9 ostrovov
Jakub Šipoš, Michal Csáder / Slovensko / 2017 / 37 min. /
Film predstavuje prostredie Azorských ostrovov uprostred Atlantického oceánu. Okrem surfovania a krásnej prírody sa sústredí na dôležité témy súčasnosti, ako je zodpovednosť voči prírode, nadmerná spotreba a materializmus, a to cez rozhovory a myšlienky miestnych ľudí, ktorých spája surfing: shaper surfovacích dosiek, surfer, vegan a fotograf National Geographic.

18:15: Diskusia: spoluautor filmu Michal Csáder

19:00: Zomrieť pre zlato
Zlato a sedemdesiat iných druhov nerastov ukrýva podzemie Mongolska. Ťažia ich väčšinou nelegálne tí najchudobnejší, bez akejkoľvek bezpečnosti práce či ochranných prostriedkov. Volajú ich „nindžovia“. Krajina zostáva zdevastovaná, zemina a podzemné vody kontaminované. Premietanie fotografií a rozprávanie reportéra a fotografa Vladimíra Kampfa

20:00: Je s nami koniec?
Fisher Stevens / USA / 2017 / 93 min.
Ak by ste mohli odhaliť skutočnú pravdu o hrozbách globálneho otepľovania, chceli by ste ju poznať? Film z dielne National Geographic predstavuje Leonarda DiCapria ako veľvyslanca dobrej vôle Organizácie Spojených Národov. Spolu so skupinou vedcov cestuje naprieč kontinentmi a odhaľuje klimatické zmeny, stretáva sa s politikmi bojujúcimi proti nečinnosti a odhaľuje dezinformačné kampane, vykalkulované za účelom potlačiť záujem o urgentnosť klimatických zmien.

15.3.2018 ŠTVRTOK


17:00: Tradičná afganská večera: varí a o kultúre svojej krajiny, dlhé roky zmietanej vo vojne, rozpráva Azim Farhadi. Pokračuje vo svojom príbehu utečenca z Afganistanu a o tom, ako sa udomácnil na Slovensku a s akými problémami sa tu cudzinci stretávajú.

18:00: Juraj Mravec, fotograf a dokumentarista, porozpráva o svojich cestách do vojen a nebezpečenstva, či už na východ Ukrajiny alebo na bojiská s Islamským štátom.

19:15: Otec, syn a džihád svätý
Stéphane Malterre / 2016 / Francúzsko / 119 min.
Sýrčan Bassám Ajáší sa stal žiarivým príkladom integrácie do francúzskej spoločnosti. Vzal si Francúzku, založil rodinu, podnikal. Príbeh jeho rodiny bol prezentovaný ako úspešné prepojenie západných hodnôt a života v islamskej viere. Ako sa však v jeho rodnej krajine zhoršovala situácia, zmysel pre patriotizmus začal prevažovať a Bassám sa stal duchovným vodcom odporu. Jeho syn Abd-ar-Rahmán zašiel ešte ďalej, keď v roku 2011 vstúpil do Slobodnej sýrskej armády v boji proti prezidentovi Asadovi.

16.3.2018 PIATOK

17:00: Medzi nami
Zuzana Limová / Slovensko, Taliansko / 2016 / 67 min. Vraj je to najšťastnejší deň v živote ženy. V slovenských nemocniciach sa však radostné očakávania môžu poľahky premeniť na nočnú moru. Dokumentárny film Medzi Nami odkrýva svet za zatvorenými dverami pôrodníc, kam je zvyčajne dovolené vstúpiť len budúcim mamičkám. Dlhoočakávaný dokument, proti ktorému sa postavili mnohí odporcovia z radov pôrodníkov, bude mať na festivale slovenskú premiéru, aby tak otvoril diskusiu o živej téme slovenského pôrodníctva aj zdravotníctva ako takého.

18:15: Diskusia: Zuzana Limová a Veronika Pizano o tom, ako a prečo sa rozhodli naštartovať zmeny v pôrodníctve na Slovensku

19:00: Hotel Úsvit
Mária Rumanová / Slovensko / 2016 / 49 min.
Na pozadí letargie rozpadnutej železničnej prekládky na ukrajinsko – slovenských hraniciach v Čiernej nad Tisou sledujeme príbeh štyroch postáv, ktoré sa pokúšajú prekročiť kruh periférnej stagnácie a skepticizmu. Batmanove úskoky pred zákonom, ktoré demolujú rodinné vzťahy, Petrovu snahu o naplnenie platonickej lásky k plavovlasej železničiarke, Jančiho pátranie po unesenej žene. Vytvárajú si vlastné cestičky, ako fungovať v nepriaznivom systéme, často na hranici zákona či logiky.

20:00: Diskusia: Mária Rumanová, režisérka filmu Hotel Úsvit

17.3.2018 SOBOTA

16:00 Perla Afriky
Jonny Vallström / Švédsko, Keňa, Thaisko, Uganda / 2016 / 74 min.
Cleopatra sa ocitla na titulných stránkach novín – za hviezdu ju ale jej krajania nepovažujú. Cleopatra je transžena žijúca v Ugande. A LGBT ľudí tu lynčujú a zákonodarci by homosexualitu najradšej trestali smrťou. Širokouhlá road movie Cleopatry a jej priateľa Nelsona rozpráva príbeh o ceste za lepšou budúcnosťou. Nelsonova láska aj vzťahy v rodine napovedajú, že by táto story mohla mať dokonca nečakaný happy end.

17:30: Český Allah
Zuzana Piussi / Česká republika / 2017 / 91 min.
Migrácia zo Sýrie priniesla do Čiech len niekoľko desiatok utečencov, podstatnú časť spoločnosti však uvrhla do stavu panického strachu z migrantov a moslimov. Režisérka Zuzana Piussi dva roky sledovala reakcie českej spoločnosti. Výsledkom je časozberný dokument, panoptikum ľudských postáv a postavičiek, ktoré spája jediné: téma utečencov a islamu im nie je ľahostajná. Každý tomu čelí vybavený vlastnou pravdou.

19:15: Diskusia: Milan M. Šimečka a Zuzana Piussi

20:30: Koncert The Youniverse

Vstupné na premietanie: zľavnené 1 euro (študenti, dôchodcovia), klasické 2 eurá
Koncert: 5 eur
Permanentka: 10 eur (zľavnená), 12 eur (klasická)

Miesto konania podujatia: Diera do sveta, Námestie osloboditeľov 1, Liptovský Mikuláš
Dátum začiatku podujatia: 14. Marca 2018 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 14. Marca 2018 20:00
Pravdepodobné súradnice: 49.0839N 19.6128E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Festival Jeden svet 2018

Meno organizátora: Diera do sveta
Fotografie
Podobné podujatia