Festival slobody: Deň pre Poľsko

Podujatie Bratislava

Festival slobody: Deň pre Poľsko

Keďže špeciálnym hosťom Festivalu slobody je Inštitút národnej pamäti (IPN - Instytut Pamięci Narodowej) z Poľska, festival ponúkne v Poľskom inštitúte niekoľko špeciálnych podujatí.

10:00 / Workshop o vzdelávacích aktivitách a hrách
Témou prvého workshopu bude vzdelávanie študentov a učiteľov, počas ktorého sa budete môcť oboznámiť s didaktickými materiálmi k dejinám 20. storočia, resp. obdobiu rokov 1939 – 1989. Karol Madaj, poľský pedagóg a dizajnér stolných hier, predstaví vzdelávaciu stolovú hru Rad (Kolejka) či Spoznaj symbol (ZnajZnak).

12:00 / Workshop o činnosti archívu IPN
Počas druhého workshopu predstaví Marek Dąbrowski, koordinátor tímu na Oddelení digitálnych zdrojov archívu IPN, archívnu a publikačnú činnosti Inštitútu národnej pamäti.

16:00 / Zavraždení na hraniciach: usmrtení poľskí občania na československo-rakúskej hranici
Výsledky aktuálneho vyšetrovania Inštitútu národnej pamäti predstaví Wojciech Pardyak, prokurátor Krakovskej pobočky Hlavnej komisie pre trestné stíhanie zločinov proti poľskému národu. V súčasnosti vedie komisia vyšetrovanie týkajúce sa úmrtia poľských občanov na bývalej československo-rakúskej hranici v rokoch 1948 – 1989.

17:00 / Poľsko: Vyrovnávanie sa s totalitnou minulosťou
Posledné stretnutie otvorí film Poľsko hľadá svojich hrdinov o hľadaní neidentifikovaných pohrebných miest poľských hrdinov. Po projekcii sa uskutoční diskusia, ktorej sa zúčastnia prof. Krzysztof Szwagrzyk, riaditeľ Oddelenia pre vyhľadávanie a identifikáciu, Marek Hańderek, pracovník Oddelenia historického výskumu IPN, a Anna Szeląg, právnička zástupkyňa riaditeľa Oddelenia pre vyhľadávanie a identifikáciu IPN.

Miesto konania podujatia: Poľský inštitút v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie, Nám. SNP 27, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 8. Novembra 2017 10:00
Dátum ukončenia podujatia: 8. Novembra 2017 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1452N 17.1114E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Festival slobody: Deň pre Poľsko

Meno organizátora: Poľský inštitút v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie
Fotografie
Podobné podujatia