Filmový festival Jeden svet 2017 Púchov

Podujatie Púchov

Filmový festival Jeden svet 2017 Púchov

Pozývame vás na 18. ročník medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov o ľudských právach, ktorý sa opäť uskutoční v meste Púchov.

Viaceré výskumy ukazujú, že nám vládne nedôvera. Nedôverujeme nikomu a ničomu - a sme v tom dobrí. Nedôverujeme susedom, súdom, politikom, cudzincom, médiám. Tohoročný festival Jeden svet by chcel svojim programom prispieť k hľadaniu a najmä nájdeniu dôvery u nás.

PROGRAM:

UTOROK, 14. 11. 2017

Začiatok premietania: 17:30 hod.

Český Alláh
r. Zuzana Piussi / Česká republika / 2017 / 91 min. / arabsky, česky

Migrácia priniesla do Čiech len niekoľko desiatok utečencov, podstatnú časť spoločnosti však uvrhla do stavu panického strachu z migrantov a moslimov. Režisérka Zuzana Piussi dva roky sledovala reakcie českej spoločnosti. Výsledkom je časozberný dokument, panoptikum ľudských postáv a postavičiek, ktoré spája jediné: téma utečencov a islamu im nie je ľahostajná. Každý tomu čelí vybavený vlastnou pravdou. Sledujeme nie len starých známych, Martina Konvičku či Janu Volfovú, ale taktiež ľudí, ktorí sa rozhodli utečencov vítať bez ohľadu na následky. Každému z nich nakoniec rozvírená spoločenská situácia poskytne novú životnú skúsenosť.
Súčasť Global Migration Film Festival 2017 na Slovensku

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=R1ndPMqyq5U

Začiatok premietania: 19:30 hod.

Otec, Syn a Džihád svätý
Au nom du père, du fils et du Jihad
r. Stéphane Malterre / 2016 / Francúzsko / 119 min. / francúzsky / české titulky

Sýrčan Bassám Ajáší sa stal žiarivým príkladom integrácie do francúzskej spoločnosti. Vzal si Francúzku, založil rodinu, podnikal. Príbeh jeho rodiny bol prezentovaný ako úspešné prepojenie západných hodnôt a života v islamskej viere. Ako sa však v jeho rodnej krajine zhoršovala situácia, zmysel pre patriotizmus začal prevažovať a Bassám sa stal duchovným vodcom odporu. Jeho syn Abd-ar-Rahmán zašiel ešte ďalej, keď v roku 2011 vstúpil do Slobodnej sýrskej armády v boji proti prezidentovi Asadovi. Téma hľadania vlastnej identity v nesúrodých kultúrach je predstavená v napínavom filmovom spracovaní, ktorému nechýba strhujúci príbeh, silné charaktery a exkluzívne zábery zo sýrskych bojových akcií.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VrVpLOWbnA0

STREDA, 15. 11. 2017

Začiatok premietania: 17:30 hod.

32 utajovaných strán – Správa z pekla
32 utajovaných stran – Zpráva z pekla

r. Ján Novák / ČR, Slovensko / 2015 / 62 min. / česky, nemecky, hebrejsky, poľsky / české titulky

Námetom dokumentárneho filmu je útek z vyhladzovacieho tábora, ku ktorému došlo v apríli 1944. Správa, ktorú po ňom pripravili dvaja slovenskí židia Rudolf Vrba a AlfredWetzler, ktorým sa podarilo ujsť nenašla u spojencov odozvu a masové vraždenie pokračovalo. Ich informácie pritom mohli prispieť napríklad k zastaveniu deportácií židov z Maďarska. Utečenci sa po troch týždňoch útrap dostali až do židovskej obce v Žiline. Tam ich však čakal šok - neverili im. Nakoniec Vrba a Wetzler spísali 32-stranovú správu, ktorá sa dostala na pápežov stôl vo Vatikáne, k americkému prezidentovi Rooseveltovi, britskému premiérovi Churchillovi, aj do médií. No prišiel ďalší šok - nič sa nestalo. Spojenci nepodnikli nič, aby deportácie zastavili. Tu sa však príbeh utečencov nekončí, naopak, prechádza do ďalšieho dejstva, ktorému sa začalo hovoriť "spiknutie ticha". Aj s dôsledkami vtedajšej politiky, ktoré presahujú cez súčasnosť do budúcnosti vo forme popierania holokaustu...

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=p3T0STlmC4o

Začiatok premietania: 19:30 hod.

Zlatý úsvit – Ako to vidím ja
Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση

r. Angélique Kourounis / 2016 / Grécko, Francúzsko / 90 min. / anglicky, grécky / české titulky

Vzostup gréckeho politického zoskupenia Zlatý úsvit, ktoré sa netají svojim neonacistickým smerovaním, prinútil režisérku Angélique Kourounis prekročiť hranice nezaujatého pozorovania. Priznáva, že jej rodinné zázemie aj vlastné ľavicové politické presvedčenie, ju stavajú voči Zlatému úsvitu do ostrej opozície. Kriticky dokumentuje jeho metódy, siahajúce od populistického rozdávania jedla nezamestnaným Grékom, až k brutálnemu šikanovaniu cudzincov, a dokonca vražde. Je svedkom častej ústretovosti voči Zlatému úsvitu zo strany polície či cirkvi. Aj vďaka výpovediam „slušných“ sympatizantov Zlatého úsvitu vyvstáva zreteľná paralela s nástupom nacistov v medzivojnovom Nemecku a s úspechmi podobných hnutí inde vo svete.

Trailer: https://vimeo.com/147062534

Štvrtok, 16. 11. 2017

Začiatok premietania: 17:30 hod.

Medzi nami

r. Zuzana Limová / Slovensko, Taliansko / 2016 / 67 min. / slovensky / anglické titulky

Vraj je to najšťastnejší deň v živote ženy. V slovenských nemocniciach sa však radostné očakávania môžu poľahky premeniť na nočnú moru. Dokumentárny film Medzi Nami odkrýva svet za zatvorenými dverami pôrodníc, kam je zvyčajne dovolené vstúpiť len budúcim mamičkám. Dlhoočakávaný dokument, proti ktorému sa postavilo na odpor štátne zdravotnícke zariadenie, bude mať na festivale slovenskú premiéru, aby tak otvoril diskusiu o živej téme slovenského pôrodníctva aj zdravotníctva ako takého.

Trailer: https://vimeo.com/188866633

Začiatok premietania: 19:30 hod.

Je s nami koniec?
Before the Flood

r. Fisher Stevens / USA / 2017 / 93 min. / česky

Ak by ste mohli odhaliť skutočnú pravdu o hrozbách glogálneho otepľovania, chceli by ste ju poznať? Film z dielne National Geographic a režiséra Fishera Stevensa Je s nami koniec? predstavuje Leonarda DiCapria ako veľvyslanca dobrej vôle Organizácie Spojených národov. Spolu so skupinou vedcov cestuje naprieč kontinentmi a odhaľuje klimatickú zmenu z prvej ruky. Stretáva sa s politikmi bojujúcimi proti nečinnosti a odhaľuje dezinformačné kampane, vykalkulované za účelom zmiasť verejnosť a potlačiť jej záujem o urgentnosť klimatickej zmeny. V rastúcom príleve katastrofických noviniek hľadá DiCaprio zvyšky nádeje.
TENTO FILM PONÚKAME NÁVŠTEVNÍKOM ZDARMA

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6UGsRcxaSAI&t=20s

Film / 1€.
Permanentka na celý festival: 4€.

Prehliadku pripravujeme v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození.

Miesto konania podujatia: Podivný barón, Nábrežie slobody 552/1, Púchov
Dátum začiatku podujatia: 14. Novembra 2017 17:30
Dátum ukončenia podujatia: 16. Novembra 2017 21:30
Pravdepodobné súradnice: 49.1199N 18.3252E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Filmový festival Jeden svet 2017 Púchov

Meno organizátora: Podivný barón
Fotografie
Podobné podujatia
SUNFESTIVAL 2024
Overené podujatieSUNFESTIVAL 2024
Futbalové ihrisko Trenčianske Jastrabie, Trenčianske Jastrabie
Bánovský letný festival 2024
Overené podujatieBánovský letný festival 2024
Mestský park, Bánovce nad Bebravou
Fantáziafest - Rodinný festival 2024
Overené podujatieFantáziafest - Rodinný festival 2024
Park Lednické Rovne, Lednické Rovne
Bošany Summer Fest 2024
Overené podujatieBošany Summer Fest 2024
Futbalový štadión OFK, Bošany