Filmový klub - Zabitie posvätného jeleňa

Podujatie Bytča

Filmový klub - Zabitie posvätného jeleňa


Kedy: sobota 2.12. 2017 o 19:00
Kde: Kinosála Domu kultúry Bytča
Vstup: 3€ obyčajné / 2€ klubové
Lístky možno kúpiť 30 min pred začiatkom premietania, alebo rezervovať na www.kinobytca.sk.

ZABITIE POSVÄTNÉHO JELEŇA
Veľká Británia/Írsko, Dráma/horor/mysteriózny, Jorgos Lanthimos, 2017, 119min, anglický, české titulky, MP 15

Steven Murphy je úspešný kardiochirurg, ktorý žije v luxusnej vile s krásnou ženou a dvoma deťmi zdanlivo pokojný život. Prečo ale po práci vyhľadáva spoločnosť čudáckeho teenagera Martina, ktorému sa snaží dávať otcovské rady do života? A prečo sa Martin stále viac vtiera do Stevenovej nenápadne čudáckej rodiny? Odkiaľ sa berú nevysvetliteľné tragické udalosti, ktoré premenia život Murphyovcov v úplné peklo? Kľúčová osobnosť gréckej divnej vlny Jorgos Lanthimos so svojou dvornou scenáristkou Efthymis Filippou vytvoril modernú parafrázu antickej drámy o neodvratnej vine a krutom treste, vyšinutú meditáciu o vzťahu medzi symbolickým a reálnym. Precízne herectvo, majstrovská práca kamery Thimiosa Bakatakisa, trierovsky hutná atmosféra, ťaživo pomalé tempo, lámanie tabu a ľahké náznaky čierneho humoru charakterizujú tento „klinický horor“, v ktorom platí: oko za oko, srdce za srdce.

Film získal cenu za najlepší scenár a nomináciu na Zlatú palmu Cannes 2017.


Režisér Jorgos Lanthimos:

Už samostatný debut Jorgosa Lanthimosa Kinetta (2005) nesie rysy podstatné pre nastupujúcu grécku divnú vlnu: izolované, opustené miesto, skupina vyšinutých postáv, zdanlivo nezmyselné rituály, dištancované rozprávanie. Túto konšteláciu privádza
aténsky rodák k dokonalosti vo svojom druhom filme Dogtooth (2009), ktorý sa stal neoficiálnym manifestom nastupujúcej generácie gréckych filmárov. Radikálny, ťažko vstrebateľný obraz patologickej rodiny odrezanej od sveta vyniesol Lanthimosa medzi hviezdy európskeho filmu. Poetiku riadenú výstrednými nápadmi a brilantnými útokmi na zaužívané vnímanie spoločenských vzťahov rozvíja i v ďalších filmoch – Alpách (2011) a Lobstrovi (2015), v ktorých Lanthimos po prvýkrát pracuje v angličtine a s hollywoodskymi hviezdami, bez toho, aby ustúpil zo svojej svojráznej poetiky. Tej zostáva verný aj vo svojom aktuálnom filme Zabitie posvätného jeleňa, aj keď namiesto enigmatickej tragikomédie v ňom pracuje s prvkami blízkymi antickej dráme a modernému hororu.

Miesto konania podujatia: Filmový klub Bytča, Treskoňova ulica 814/3, Bytča
Dátum začiatku podujatia: 2. Decembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 2. Decembra 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 49.2242N 18.5576E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Filmový klub - Zabitie posvätného jeleňa

Meno organizátora: Filmový klub Bytča
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.