Filmový klub: Odrazy

Podujatie Lučenec

Filmový klub: Odrazy

Powidoki, Poľsko, 2017, far., 98 min
Žiaľ, posledný film velikána svetového filmu rozprávajúci síce o minulosti, ale evokujúci zelenú súčasnosť v našom kraji.

Rok 1945 Stalinova moc ovláda Poľsko. Slávny maliar Wladyslaw Strzeminski odmietne robiť umelecké kompromisy a tak sa stane prenasledovaným, vylúčia ho z univerzity, jeho obrazy sú strhané zo stien galérií. Za pomoci niektorých svojich študentov sa rozhodne bojovať proti komunistickej strane a stáva sa symbolom umeleckého odporu proti tyranii.

Režisér
Andrzej Wajda (1926 - 2016)
filmový a divadelný režisér, spolutvorca poľskej filmovej školy a senátor (1989 – 1991). V rokoch 1946 – 1949 študoval maliarstvo na Akadémii krásnych umení v Krakove. Po ukončení štúdií v rokoch 1949 – 1954 študoval réžiu na Vysokej filmovej škole v Lodži. Už prvé filmy z druhej polovice 50. rokov mu priniesli medzinárodné uznanie. Námety pre svoje diela čerpá predovšetkým z dejín (druhá svetová vojna, okupácia Poľska, atď.). V roku 2000 Wajda získal Čestnú cenu Akadémie – Oscara – za celoživotné dielo. Jeden z najvýznamnejších režisérov poľskej a svetovej kinematografie. Úspech zaznamenal už svojimi prvými troma filmami Nezvaní hostia, Kanály, Popol a diamant. Jeho diela získali prestížne ocenenia na festivaloch v Benátkach, Berlíne, Cannes, Montreale, Moskve, San Sebastian a tri z nich boli nominované na Oscara (Zasľúbená krajina, Slečny z Vlčian, Človek zo železa). Je nositeľom viacerých, významných, poľských a medzinárodných radov napr.: Francúzska komandéria čestnej légie, Nemecký veľký kríž za zásluhy a čestných doktorátov z univerzít v American Univ. Washington, Bologne, Jagellovskej univerzity v Krakove, univerzít v Lyone a Bruseli. Získal aj niekoľko ocenení za celoživotné dielo: francúzskeho Cézara, Európsku filmovú cenu Felix (1990), Zlatého Golema (MFF Praha 1996), Strieborného medveďa (MFF Berlín 1996), Čestného Oscara (2000) a viacero poľských filmových ocenení. Jeho predchádzajúci film Katyň bol rovnako postavený na skutočnej historickej udalosti z čias druhej svetovej vojny. V distribúcii ASFK bolo doteraz už dvanásť titulov tohto výnimočného režiséra, naposledy snímka Walesa, človek z nádeje.

Miesto konania podujatia: Tančiareň a pivovar Franz, M. Rázusa 87/11, Lučenec
Dátum začiatku podujatia: 6. Novembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 6. Novembra 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.3325N 19.6701E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Filmový klub: Odrazy

Meno organizátora: Priestor, platforma súčasného umenia
Fotografie
Podobné podujatia
RAPUNSEL NA VLÁSKU
Overené podujatieRAPUNSEL NA VLÁSKU
Mestské kultúrne stredisko, Modra