Filmový večer: Vtáci a ľudia

Podujatie Košice

Filmový večer: Vtáci a ľudia

Francúzsky film Vtáci a ľudia sa bude premietať v kine v Kasárňach/Kulturparku 30. novembra o 19:30 hod. Snímka bola nominovaná na hlavnú cenu v sekcii Un Certain Regard, Cannes 2014 a na cenu César v kategóriách najlepšia pôvodná hudba a zvuk.

Dej filmu sa odohráva v parížskom letiskovom komplexe neďaleko Roissy. Dvaja ľudia sa pokúšajú dať zmysel svojej existencii. Prvým z nich je americký inžinier, ktorý sa ocitol pod obrovským profesijným a emocionálnym tlakom a náhle sa rozhodne radikálne zmeniť smer doterajšieho života. Tým druhým je mladá hotelová chyžná, ktorá zažije dotyk nadprirodzených síl…

Svojrázna filmová esejistka a filozofka Pascal Ferran potvrdzuje svojou „realistickou rozprávkou“ pozíciu jednej z popredných autorských režisérok súčasnosti. Expozíciou filmu sa režisérka a scenáristka zameria na hromadnú dopravu, v ktorej svojich hrdinov začlení do davu. Každá postava v mase ju zaujíma, každá je hodná jej príbehu. Ona si napokon vyberie dvojicu, ktorá, ako sa na prvý pohľad zdá, nemá veľa spoločného.

Američan Gary Newman (Josh Charles) nemá v úmysle sa tu príliš zdržať. Služobnú cestu spojenú s náročnou pracovnou záležitosťou rýchlo vybaví, nasadne do lietadla a poletí za ďalšími pracovnými povinnosťami. Pôvodný plán sa zmení vo chvíli, keď mu zdanlivo neosobný tragický moment rozjasní zatemnenú myseľ. Odrazu cíti, že musí pretrhnúť všetky putá a nasledovať svoju slobodu bez ohľadu na následky.

Cesta chyžnej Audrey (Anaïs Demoustier) za slobodou predstavuje celkom iný príbeh. Akosi mimovoľne a nadzmyslovo sa stane hračkou v rukách vyššej sily, ktorá jej ukáže slobodu z vtáčej perspektívy. Voľná ako vták a predsa ohrozovaná okolitým svetom sa na rozdiel od Garyho bez hlbších úvah vznáša nad svetom. Vonkajšia i vnútorná sloboda smerujú k naplneniu a k početným interpretáciám tohto filmu, ktorý sa pohráva s myšlienkami slobody ako aj s jej symbolmi.

Vstupné: 2 €

Miesto konania podujatia: Kasárne Kulturpark, Kukučínova 2, Košice
Dátum začiatku podujatia: 30. Novembra 2016 19:30
Dátum ukončenia podujatia: 30. Novembra 2016 21:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7141N 21.2564E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Filmový večer: Vtáci a ľudia

Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.