Finisáž: Autorská prehliadka výstavy Psycho-vertical

Podujatie Bratislava

Finisáž: Autorská prehliadka výstavy Psycho-vertical

Do ťažko prístupných horských masívov umiestňuje svoje diela. Hory mu slúžia ako výstavný priestor, no predovšetkým ako inšpirácia pre vlastnú tvorbu.

KHB pozýva na finisáž výstavy Psycho-vertical a jej autorskú prehliadku so Štefanom Papčom.

Štefan Papčo (*1983) patrí k predstaviteľom súčasného sochárstva a jeho presahov na Slovensku. Je jedným z najvýraznejších absolventov ateliéru Socha a priestor pod vedením Jozefa Jankoviča na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a laureátom početných ocenení ako napr. Cena nadácie Tatra Banky pre mladého tvorcu, Štipendium Nadácie Novum alebo DAF Grand Prize of Dumbo Arts Festival v New Yorku.

Jeho tvorba osciluje na pomedzí tradičného materiálového sochárstva a jeho odhmotneného – konceptualizovaného variantu, pričom vychádza z osobnej skúsenosti aktívneho horolezca.

Výstava Psycho-vertical je doposiaľ najrozsiahlejšou prezentáciou mladého autora. Jej názov je rovnomenný s lezeckou trasou vo Vysokých Tatrách, ktorá sa radí medzi najnáročnejšie lezecké výstupy.
Kurátorský výber diel autora z ostatných rokov je obohatený o najnovšie práce. Projekt je zároveň poctou legendárnej Galérii Ganku – fiktívnej ustanovizni, ktorú v roku 1982 vytvoril konceptualista Július Koller na ťažko dostupnej sutinovej tatranskej terase.

Na výstavu boli prizvané aj ďalšie umelkyne a umelci, ktorí svojimi poznámkami prispeli k téme „vertikality“ a prejavom jej politiky, gravitácie, hmoty, ale i k choreografii lezenia a ďalších spríbuznených tém.
Okrem iných to sú Zbyněk Baladrán, Juraj Bartusz, Roman Ondák, Lucia Papčová, Lucia Sceranková, Annie Vigier a Franck Apertet (les gens d´Uterpan), ktorí láskavo prijali pozvanie zapojiť sa do tém nastolených výstavou a samozrejme aj fiktívnou inštitúciou Júliusa Kollera, nachádzajúcou sa na pomedzí Zeme a vesmíru.

_____

25. 2. 2018 (nedeľa)
16:00 hod.
1. poschodie KHB
Vstup voľný

Miesto konania podujatia: Kunsthalle Bratislava, Nám SNP 12, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 25. Februára 2018 16:00
Dátum ukončenia podujatia: 25. Februára 2018 17:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1453N 17.1118E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Finisáž: Autorská prehliadka výstavy Psycho-vertical

Meno organizátora: Kunsthalle Bratislava
Fotografie
Podobné podujatia
BRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Overené podujatieBRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Incheba Expo Aréna, Bratislava
ESOTERIKA BIOSTYL
Overené podujatieESOTERIKA BIOSTYL
Incheba Expo Aréna, Bratislava