FINISÁŽ VÝSTAVY Stroj, ktorý zmenil svet: Príbeh „ohňového stroja“ Isaaca Pottera

Podujatie Banská Štiavnica

FINISÁŽ VÝSTAVY Stroj, ktorý zmenil svet: Príbeh „ohňového stroja“ Isaaca Pottera
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Prednášky, besedy, kurzy, Výstavy a veľtrhy
Web organizátora:
www.muzeumbs.sk
Ďalšie podujatia v meste Banská Štiavnica
Podrobnejšie informácie: infobs@muzeumbs.sk
Slovenské banské múzeum v spolupráci so Slovenským banským archívom pozývajú na FINISÁŽ VÝSTAVY Stroj, ktorý zmenil svet: Príbeh „ohňového stroja“ Isaaca Pottera spojenú S KOMENTOVANOU PREHLIADKOU s autorom výstavy Petrom Konečným v sobotu 28.1.2023 o 14.00 hodine v budove Berggericht na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici. 

Výstava bola oslavou 300. výročia postavenia prvého atmosférického parného stroja v strednej Európe. Anglický konštruktér Isaac Potter v roku 1722 postavil parný stroj na odčerpávanie vody zo šachty Althandel v Novej Bani, čím pomohol vyriešiť najpálčivejší problém doby pri ťažbe drahých kovov. Začala sa éra využívania parnej energie u nás.

Interaktívna výstava mapuje vzrušujúce začiatky používania atmosférického parného stroja a vtiahne do deja revolučných technických zmien v 18. storočí. Zoznámi s princípmi fungovania priemyselného zázraku, ktorý uľahčil náročnú prácu baníkov a výrazne ovplyvnil osud nášho baníctva ale i celej európskej civilizácie. Príbeh ohňového stroja je nevšedným svedectvom doby, keď sa Banská Štiavnica stala pýchou cisárskeho dvora a dostala sa na vrchol prosperity a rozvoja.

Výstava potrvá do konca januára 2023 a následne poputuje do Novej Bane.

Výstavu autorsky pripravil Mgr. Peter Konečný, PhD. v spolupráci s Ing. arch. Igorom Czielom, Ing. Branislavom Meresom, PhD., Ing. arch. Ivetou Chovanovou, za SBM s Mgr. Zuzanou Denkovou, PhD., Mgr. Adrianou Matejkovou, PhD., Ing. Lubomírom Lužinom, za SBA s Mgr. Milanom Palouom. 
Technická realizácia výstavy: Správa budov, produkcia výstav a expozícií SBM a Dokumentačné centrum SBM.

Partneri výstavy: Nadácia Carmeuse Slovakia, s.r.o., Danucem Slovensko a.s., KSR - Kameňolomy SR, s.r.o., Slovenské združenie výrobcov kameniva, EUROVIA - Kameňolomy, s.r.o., VSK MINERAL s.r.o., Metso Outotec Czech Republic, s.r.o., OZ Althandel.

Mediálny partner: Štiavnické noviny
Meno organizátora: SBM, SBA
Fotografie
Podobné podujatia
OD TEREZKY PO HUTU
Overené podujatieOD TEREZKY PO HUTU
Slovenské banské múzeum, Banská Štiavnica
Koncert skupiny Vidiek
Overené podujatieKoncert skupiny Vidiek
Resla Residence, Banská Štiavnica
Výmenník rastlín 2024 v múzeu
Overené podujatieVýmenník rastlín 2024 v múzeu
Kammerhof – nádvorie, Banská Štiavnica
OD TEREZKY PO HUTU
Overené podujatieOD TEREZKY PO HUTU
Slovenské banské múzeum, Banská Štiavnica