Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou 2016

Podujatie Liptovská Teplička

Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou 2016

V dňoch 6. a 7. augusta vás pozývame do Liptovskej Tepličky na 21. ročník folklórnych slávností Pod Kráľovou hoľou. Dvojdňové slávnosti sú zamerané na zachovanie myšlienok ich zakladateľov a to stretnutie nositeľov tradícií troch regiónov( Liptova, Spiša a Horehronia), na ktorých rozhraní obec leží.

Slávnosti okrem spevu a tanca však prinášajú oveľa viac. Celé podujatie je zamerané na ukážku pôvodných tradícii regiónu, hlavne prezentáciou pôvodných remesiel, varením a ponúkaním tradičných jedál, ukážkou krojov a pod. Prezentácie pripravujú samotný obyvatelia obce oblečení v krojoch, ktorí taktiež vyzdobujú svoje dvory a domy.
Neobyčajným je aj nedeľný sprievod obcou, v ktorom sa zúčastňujú ako obyvatelia obce, tak jednotlivé folklórne súbory samozrejme v tradičných krojoch. Sprievod prechádza starou časťou obce, kde sú účastníci sprievodu, ale hlavne návštevníci slávnosti ponúkaný tradičnými domácimi jedlami a koláčmi po celej trase sprievodu. Ale ani to nie je všetko. Počas slávností sú pripravené rôzne výstavy a ukážky. Napríklad sú to výstavy fotografií, ako historických tak súčasných, Teplická izba, prehliadka jedinečných pivničiek, výstava košieľ alebo ukážka krásnych krojov regiónu na bábikách. Nechýba ani ľudová veselica na záver prvého dňa slávností, alebo slávnostná omša na začiatku druhého dňa. Slávnosťami žije celá obec plná usmievavých a príjemných ľudí, čo prináša týmto slávnostiam neopakovateľnú atmosféru.

Fotografie
Podobné podujatia
Tatranský majáles 2024
Tatranský majáles 2024
Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry
Žiadny obrázok
Overené podujatieXXVI. Medzinárodný festival DFS Krojované bábiky 2024
DK, amfiteátre a exteriérové pódia, Kežmarok