Gajdošské fašiangy v Príbelciach

Podujatie Príbelce

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Festivaly, Kultúra, Zvyky a tradície
Web organizátora:
www.h-ios.sk
Ďalšie podujatia v meste Príbelce
Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku boli v roku 2015 zapísané na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Obec Príbelce bola v minulosti úzko spätá s gajdošskou tradíciou, pretože sa tu narodil a žil Ján Pavlov /1891-1991/ - posledný príbelský gajdoš. Bol chudobným pastierom, no na druhej strane významným gajdošom v celom regióne. Ešte dnes žijúci obyvatelia tejto obce si pamätajú na zábavy pri gajdách, na jeho hráčsky a spevácky talent. Gajdy však na určitý čas utíchli a až v roku 2007, príchodom gajdoša Andreja Babiara zo Želoviec, začala FSk Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec ako jedna z mála na Slovenku, využívať vo svojich programových blokoch tento tradičný hudobný nástroj. Obnovili sa aj fašiangové obchôdzky po dedine, ktoré sa v súčasnosti stali opäť tradičnými.
Gajdošské fašiangy v Príbelciach je novovznikutý festival, ktorý je inšpirovaný dvoma významnými festivalmi na Slovensku - Gajdošské fašiangy vo Veľkej Lehote a Gajdovačka v Oravskej Polhore. Realizovať sa bude počas troch dní /piatok, sobota a nedeľa/ na rôznych miestach v obci Príbelce.
Piatkový program sa bude konať v MŠ v Príbelciach. Deťom bude sprostredkovaný výchovný koncert, počas ktorého sa deti okrem praktických ukážok hry na gajdy dozvedia aj o gajdošskej tradícii v ich obci. 
V sobotu sa v poobedných hodinách začne s fašiangovou obchôdzkou po dedine, počas ktorej budú gajdoši s členmi FSk Bažalička za spevu a hry gájd "koledovať na ražeň". Vo večerných hodinách bude v kultúrnom dome pre širokú verejnosť pripravený spoločný program folklórnych kolektívov a gajdošov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Po programe sa navodí atmosféra tradičnej zábavy s gajdošom a s ĽH Jána Kováča..
Festival sa ukončí v nedeľu, spoločným programom účinkujúcich v evanjelickom kostole počas Služieb Božích.
Meno organizátora: Hontiansko-ipeľské osvetové stredisko vo Veľkom Krtíši
Fotografie
Podobné podujatia