Goral na gory 2018

Podujatie Vysoké Tatry

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Remeslá, Zvyky a tradície
Web podujatia:
www.goralnagory.sk
Web organizátora:
www.okt.sk
Ďalšie podujatia v meste Vysoké Tatry
Podrobnejšie informácie: +421 918 962 652 goral@okt.sk

Pod končiarmi Tatier sa pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša uskutoční už 3. ročník podujatia GORAL NA GORY. Hlavnou časťou programu je symbolický výstup Goralov zo Starého Smokovca na Hrebienok, kde bude prebiehať oficiálne pasovanie známej osobnosti za priateľa Goralov.  Minulý rok sa ním stal populárny herec Ján Slezák. Svojou prítomnosťou poctí návštevníkov aj tento rok, pričom naďalej zostáva prekvapením, kto bude ďalší oficiálny priateľ Goralov. Na tomto úspešnom podujatí plnom goralskej kultúry sa stretnú Gorali nielen z goralských regiónov Slovenska, ale aj Moravy, Poľska a v neposlednom rade všetci priaznivci goralského folklóru a tradičných remesiel. Táto akcia je jedným z množstva kultúrnych podujatí v mesiaci september venovaných svetovému dňu cestovného ruchu, ktorý sa každoročne slávi 27. septembra. Organizátorom podujatia je nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií, n. o. z obce Hniezdne, ktorá sa snaží prostredníctvom tohto podujatia osloviť a spojiť všetky slovenské a zahraničné goralské regióny a  milovníkov goralských tradícií na jednom mieste.

Zraz účastníkov je na parkovisku pri kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v tesnej blízkosti stanice lanovky na Hrebienok. Podujatie začne o 9:00 hod., pričom cieľom výstupu je aj tento rok Szilágyiho vyhliadkový pavilón. História pavilónu siaha do roku  1904. O jeho výstavbu sa pričinil Uhorský karpatský spolok, ktorý si tým uctil ministra spravodlivosti Dezidera Szilágyiho.

Po výstupe na Hrebienok sa Gorali presunú späť do centrálnej časti podujatia pri starom amfiteátri v Starom Smokovci, kde sa o 13:00 hod. na hlavnom pódiu začne bohatý kultúrny program plný folklóru, ktorý celé podujatie spestrí. Tí, ktorí sa nezúčastnia turistického pochodu, si môžu vychutnať zvyky a obyčaje Goralov zo Spiša, Liptova, Oravy, Kysúc, Moravy a Poľska. V rámci programu budú môcť návštevníci nazrieť do zákulisia tradičných ľudových remesiel ako výroba fujár, perníkov, šitie goralských krojov, rezbárstvo, či košikárstvo. Pre Goralov sú typické aj tradičné jedlá, ktoré budú účastníci ochutnávať počas celého podujatia. Goralskú gastronómiu predstavia zástupcovia z obcí Svrčinovec, Rabča, Malý Slavkov, Sihelné a ďalšie, ktorí navaria chutné špeciality ako kapušňoky, chutné kysnuté koláče, džadky a mnohé ďalšie dobroty. Remeslá a tradičné jedlá doplní jedenásť folklórnych skupín z goralských regiónov zo Slovenska, Moravy a Poľska, ktoré budú súčasťou spomínaného kultúrneho programu a ponúknu tak účastníkom dokonalé goralské kultúrne vyžitie. Folkloristi nám predstavia typické piesne, tance a ľudový odev zo svojho regiónu, čím spolu s ďalšími remeselníkmi dokonale naservírujú všetko, čo Gorali vo svojich obciach už stáročia rozvíjajú. Nezabudli sme ani na najmenších Goralov a návštevníkov, ktorí si tiež prídu na svoje, dobre sa zabavia a získajú veľa krásnych zážitkov.

Najdôležitejším bodom celého podujatia je v tento deň vytvoriť jednu veľkú goralskú rodinu, ktorá si ako celok spomenie na svojich predkov a udrží ich odkaz živý. Nositeľom goralských tradícií bude v závere dňa odovzdaný finančný grant na podporu ich činnosti v oblasti zachovávania zvykov a tradícií.

Podujatie GORAL NA GORY sa každoročne teší veľkému záujmu zo všetkých strán, preto neváhajte navštíviť tento tradičný formát kultúrneho vyžitia. Brány sú otvorené pre všetkých Goralov i negoralov a pre všetkých milovníkov tradičnej kultúry a tatranskej prírody. Nepremeškajte jedinečnú goralskú udalosť a zažite príjemnú atmosféru, ktorá naplní Vaše srdcia hrdosťou na Vašich predkov a umožní spoznať goralský národ.

Meno organizátora: OKT
Fotografie
Podobné podujatia
ZION fest 2024
Overené podujatieZION fest 2024
Klub Stromoradie, Prešov, Prešov
Žiadny obrázok
Overené podujatieXXVI. Medzinárodný festival DFS Krojované bábiky 2024
DK, amfiteátre a exteriérové pódia, Kežmarok