Hrdinovia kapitalistickej práce

Podujatie Bratislava

Hrdinovia kapitalistickej práce

Prezentuje: Saša Uhlová

Anotácia:
Novinárka Saša Uhlová na vlastnej koži zakúsila, ako sa pracuje na pozíciách, v ktorých ľudia často zarobia iba minimálnu mzdu, zima a smrad na pracovisku sú na dennom poriadku a kde osemhodinová pracovná doba platí len na papieri. Svoje skúsenosti z prostredia u nás najhoršie platených zamestnaní spracovala do cyklu investigatívnych reportáží, ktorý vyšiel na portáli A2larm pod názvom Hrdinovia kapitalistickej práce.

Saša Uhlová predstaví tento v našich končinách unikátny projekt a porozpráva niečo o tom, ako vyzerá svet spoza pokladne v supermarkete, ako sa človek cíti pri skladaní kuracích krídelok v hydinárni, ako sa pracuje v nemocničnej práčovni alebo v triediarni odpadu a či a ako sa dá vyžiť z minimálnej mzdy.

---------------------------------------
Organizuje Príbeh nula ako súčasť série prednášok s voľným názvom "Hnedá, modrá, červená... A čo ďalej?":

16. 11. Saša Uhlová: Hrdinovia kapitalistickej práce
29. 11. László Vörös: Nacionalizmus
14. 12. Juraj (karmina.red): Štrajk vo VW a moc pracujúcich

http://pribehnula.info/

Príbeh nula je iniciatíva, ktorá má ambíciu formou nepravidelných prednášok a diskusií pôsobiť na verejný priestor. Prinášať do neho témy, ktoré sú z rôznych dôvodov marginalizované a na spoločenský vývoj majú takmer nulový vplyv. Je šanca túto nulu prepísať novým príbehom? Spoločne s pozvanými prednášajúcimi sa snažíme uvažovať nad príčinami niektorých súčasných problémov týkajúcich sa spoločnosti i prírody a zaoberať sa rozličnými prístupmi k ich možným riešeniam, a to i na základe poučenia z historických skúseností.

Už vieme, že predstavy o “najlepšom z možných svetov” majú svoje trhliny. V nich vyrastajú nové nápady, ale objavujú sa aj tiene minulosti. Prichádzajú z rôznych smerov, uhlov, nezávisle od toho, skadiaľ práve politické vetry vanú. Sprava, zľava, či zo stredu sa šíria reči o zjednotení v mene národa, pod jednou vlajkou, s prísľubom lepšej budúcnosti.

Nevylučuje však tento postoj tých, ktorí pod danú vlajku nepatria? A ako dlho potrvá, kým jej farby začnú zdobiť rôzne odtiene hnedej? Má česká pradiarka viac spoločného s českým majiteľom podniku, v ktorom pracuje, alebo so slovenským zamestnancom automobilky? Nedávalo by predsa len väčší zmysel spájať sa inde?

Odpovede na tieto otázky sa pokúsime nájsť v troch jesenných prednáškach, v ktorých postupne predstavíme pracovné podmienky na miestach, kde sa platí najhoršie, preskúmame nacionalizmus i javy úzko s ním spojené, a “zavítame” do bratislavskej automobilky, v ktorej si nedávno zamestnankyne a zamestnanci dovolili výraznejšie dupnúť nohou.

Miesto konania podujatia: A4 - priestor súčasnej kultúry, Karpatská 2 (budova YMCA), Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 16. Novembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 16. Novembra 2017 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1569N 17.1137E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Hrdinovia kapitalistickej práce

Meno organizátora: Príbeh nula
Fotografie
Podobné podujatia
🕉 INTENZÍVNY kurz meditácie
Overené podujatie🕉 INTENZÍVNY kurz meditácie
Hotel Premium Bratislava, Bratislava
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
🕉 INTENZÍVNY kurz meditácie
Overené podujatie🕉 INTENZÍVNY kurz meditácie
Hotel Premium Bratislava, Bratislava
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
Godzone konferencia 2024 - Spolu
Overené podujatieGodzone konferencia 2024 - Spolu
Športová hala Štiavničky, Banská Bystrica