HUDBA SVETA Žilina

Podujatie Žilina

HUDBA SVETA Žilina

Už po tretíkrát ožije Stanica Žilina - Záriečie a Mestské divadlo v Žiline tónmi world music na medzinárodnom festivale HUDBA SVETA ŽILINA. Zavítajú sem skvelí world music hudobníci z Argentíny, Poľska, Srbska, Rumunska a Slovenska. Festival organizuje Občianske združenie pre podporu netradičných foriem umenia.

Festival Hudba sveta Žilina 2017 otvorí 23. marca v Mestskom divadle argentínsko-poľské zoskupenie Ariel Ramirez Quintet. Argentínčan Ariel Ramirez, spevák a hráč na tradičný bandoneón, začal svoju hudobnú kariéru v krajinách Južnej Ameriky. V roku 2010 sa usadil v Poľsku a spolu s Darekom Samerdakom, Dominikou Białostockovou, Marlenou Grodzickou a Marcinom Sperom založil kapelu Ariel Ramirez Quintet, interpretujúcu tradičné argentínske tango ako piesne portugalského skladateľa Joao de Suosa. V roku 2013 vydali svoj debutový album s názvom Nueves Aires.

Tango v slovenskom duchu bude reprezentovať skupina Slovak Tango, ktorú tvoria mladí a študovaní hudobníci Andrej Turčin, František Kubiš, Peter Račko, René Bošeľa a Milan Maťaš. Zameriavajú sa na interpretáciu slovenskej populárnej piesne tridsiatych až päťdesiatych rokov 20. storočia. Prinášajú poslucháčom slávne evergreeny slovenskej populárnej scény z dielní Gejzu Dusíka, Pavla Čádyho, Pavla Braxatorisa či Dušana Pálku, ktoré preslávili vtedajšie hviezdy ako František Krištof Veselý, Melánia Olláryová, Jozef Kuchár a iní.

Druhý deň festivalu 24. marca na Stanici Žilina - Záriečie vystúpi trio gitarových virtuózov zo Srbska Balkan Strings Trio. Skupinu založil Zoran Starcevic so svojimi synmi v Belehrade. Ich typickým znakom je šesťručná hra na gitare. V rámci svojho programu Balkan Swing - World Fusion jedinečným spôsobom predvádzajú univerzálnu hudobnú reč kombinujúcu jazz, swing, etno, klasiku ako aj gitarovú hudobnú tradíciu z Macedónska, Rumunska, Moldavska, Maďarska, Stredomoria a Orientu.

Svoj nový album Šlamastika predstaví aj originálne žilinské zoskupenie Balkansambel. Album sa v januári 2017 umiestnil ako novinka v Top 20 rebríčku World Music Charts Europe. Dve do seba vpletené slovíčka tvoriace názov tejto skupiny desiatich muzikantov charakterizujú nielen hlavný predmet jeho hudobných záujmov, ale do istej miery vystihujú spôsob jeho prístupu k muzicírovaniu - pohrávanie sa s hudobným materiálom a štylistikou rôznych žánrov a hudobných tradícií. Radosť zo spontánnej tvorivosti okorenená nekonvenčným prístupom k spracovaniu hudobných myšlienok, to všetko ponúka pestrý kaleidoskop repertoáru tejto kapely.

Festival uzavrie Relu & Zuralia Orchestra z Rumunska, ktorý vznikol v roku 2011 v Bukurešti. Je to zoskupenie dvanástich skúsených hudobníkov, ktorí pod umeleckým vedením skladateľa Aurelia Mireasa využívajú nástroje pre tradičnú balkánsku a rómsku hudbu a interpretujú skladby kombinujúce rôzne štýly. V ich tvorbe nájdeme prvky rumunského folklóru, jazzu, reggae, latino a tradičného rómskeho folklóru. Lídrom zoskupenia je klarinetista Relu Bandurovic. Orchester spolupracoval s najväčšími menami v balkan brass oblasti ako je napríklad Goran Bregovič či Boban Markovič.

Teším sa na Vás v Žiline!

Vstupenky štvrtok: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=94184
Vstupenky piatok: http://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/10277/hudba-sveta-zilina-2017--piatok
Permanentka na oba dni: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=94184

Miesto konania podujatia: Mestské divadlo Žilina, Horný val 3, Žilina
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=94184
Dátum začiatku podujatia: 23. Marca 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 25. Marca 2017 01:00
Pravdepodobné súradnice: 49.224N 18.7409E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia HUDBA SVETA Žilina

Fotografie
Podobné podujatia