Hudobné kino-Marián Varga - Varga

Podujatie Bratislava

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Koncerty, Kultúra
Web organizátora:
www.kzp.sk
Ďalšie podujatia v meste Bratislava
Podrobnejšie informácie: 02/ 68 299 225
Miesto : DK Lúky , 07.06. 2019 o 19:00 h.


Hudobné kino-Marián Varga - Varga


Osobnosti- Hudobné kino - Marián Varga - Varga

Marián Varga (* 29. január 1947, Skalica – † 9. august 2017, Chorvátsky Grob-Čierna Voda) bol slovenský hudobník a skladateľ, legenda slovenskej hudobnej scény.

Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a paralelne bral súkromné hodiny kompozície u profesora Jána Cikkera. Neskôr sa stal žiakom bratislavského konzervatória, kde študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša.

Po troch rokoch, v roku 1967, konzervatórium opustil a onedlho sa stal členom skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album Zvoňte, zvonky. Rovnako náhle ako konzervatórium opúšťa aj Prúdy a zakladá prvú artrockovú kapelu v Československu - Collegium Musicum.

Jej repertoár pozostávajúci prevažne z inštrumentálnych kompozícií zahŕňa okrem reinterpretácií tém z klasickej hudby (Haydn, Bartók, Stravinskij...) aj vlastné skladby s prvými náznakmi umeleckej postmoderny (napr. 'Eufónia' z albumu Konvergencie), ktorá je princípom jeho súčasnej tvorby.

V sedemdesiatych rokoch vzniká album Zelená pošta, kde je aj pesnička Smutná ranná električka, ktorá je zhudobnenou básňou Miroslava Válka, vtedajšieho ministra kultúry.

Po zániku skupiny Collegium Musicum (1979) sa Marián Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore.

Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás – Cyrano z predmestia.

Varga komponoval filmovú a scénickú hudbu k filmom D. Trančíka, Š. Uhera, Ľ. Kocku, M. Luthera a i.

V roku 2017 je založená Spoločnosť Mariána Vargu "SMV".

Prezident Andrej Kiska mu 13. januára 2015 udelil vyznamenanie Pribinov kríž druhej triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia. O 2 roky neskôr, v deň jeho narodenín 29. januára 2017, obdržal Marián Varga Krištáľové krídlo za celoživotné dielo.

_________________________________________

Marián Varga - Varga

Filmový portrét legendy slovenskej hudobnej scény sleduje Mariána Vargu na sklonku jeho života, v dobe, keď mu bolo diagnostikované smrteľné ochorenie. Veľkého introverta a náruživého fajčiara točili tvorcovia počas jeho posledných koncertov, na ktorých pomaly začal strácať dych.

Režisérke sa podarilo vytvoriť autentický portrét človeka - introverta, ktorý sa nebál pravdy. Dialógy vo filme nie sú bežné. Marián Varga na položené otázky neodpovedá súvislými a ucelenými vetami, ako býva v podobných dielach zvykom. Vargov prejav je skôr minimalistický a práve v takomto polotichu znejú vypovedané slová o čosi silnejšie. Často hovorí o pocite odcudzenia. Marián Varga bol hlboký človek a na veci mal vždy svoj vlastný, neraz osobitý názor. Nepotreboval klišé. Nepoužíval frázy. (Barbora Gvozdjáková)

_________________________________________

Marián Varga - Varga - dokumentárny film - 52 min, 2017
Réžia: Soňa Maletz
Scenár: Soňa Maletz
Kamera: Soňa Maletz, Maxim Kľujev
Hrajú: Marián Varga, Jana Vargová, Fedor Frešo, František Griglák, Pavol Hammel, Martin Valihora, Peter Bálik...
Producenti: Ivan Ostrochovský, Ondřej Šejnoha
Strih: Marek Šulík
Zvuk: Michaela Patríková

 


Podujatie je realizované s láskavým zvolením spoločnosti Filmtopia.

Meno organizátora: Kultúrne zariadenia Petržalky
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadny obrázok
Overené podujatieKrvavé peniaze
Štúdio L+S, Bratislava
QUEENSHOW
Overené podujatieQUEENSHOW
Dom kultúry Ružinov, Bratislava
SPIEVANKOVO - ANGLIČANINA
Overené podujatieSPIEVANKOVO - ANGLIČANINA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava