Hudobné kino-Richard Müller - Nespoznaný

Podujatie Bratislava

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Koncerty, Kultúra
Web organizátora:
www.kzp.sk
Ďalšie podujatia v meste Bratislava
Podrobnejšie informácie: 02/ 68 299 225
Miesto : DK Lúky , 03.05. 2019 o 19:00 h.


Hudobné kino-Richard Müller - Nespoznaný


Osobnosti- Hudobné kino - Richard Müller - Nespoznaný

Richard Műller (* 6. september 1961, Hlohovec), slovenský spevák a hudobník, priekopník elektronického popu na Slovensku.

Richard Műller začínal ako hudobný novinár. Začiatkom 80-tych rokov začal písať pre denníky, mesačník Populár a neskôr aj pre Gramorevue. Svoju prvú nahrávku s názvom Rádio naspieval so skupinou Burčiak Pavla Daněka. Nakoľko táto skladba zaznamenala úspech, založil s Martinom Karvašom vlastný hudobný projekt Banket. Prvé verejné vystúpenie absolvoval v roku 1984 na Bratislavskej lýre s piesňou „Nespoznaný“. V roku 1989 so skupinou Banket vyhral Bratislavskú lýru. Jeho debutom bol album Biolektrovízia (1986). Počas vojenskej služby sa Műller stretol s Andrejom Šebanom. Šebanov rukopis sa naplno prejavil predovšetkým na druhom albume Druhá doba (1988). Po ňom nasledoval tretí album Vpred? (1990). Po roku 1990 začal svoju sólovú dráhu. Richardovým novým spolupracovníkom sa stal Henrich Leško, s ktorým nahral svoje prvé dva sólové albumy Neuč vtáka lietať (1992) a 33 (1994), na ktorom už spolupracoval i s Jarom Filipom, jeho dvorným skladateľom na niekoľko rokov. Výsledkom boli tri albumy L.S.D. (1996), Nočná optika (1998) a Koniec sveta (1999), vďaka ktorým sa Richard Müller dostal do absolútnej slovenskej a českej hudobnej špičky. V polovici 90-tych rokov 20. storočia spieval v skupine (PPF) so špičkovými hudobníkmi Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom a Emilom Frátrikom. V roku 1999 mu vyšiel prvý koncertný album Müllenium Live. V roku 2000 vychádza album s textami Michala Horáčka – Richard Müller a hosté a o rok neskôr mnohými slovenskými výročnými cenami ovenčený album 01, na ktorom bol hlavným hudobným partnerom a producentom Ivan Tásler zo skupiny I.M.T. Smile. Na jeho vydanie nadviazalo úspešné turné po športových halách v SR a ČR ako aj vydanie kompilácie Retro (2002). V roku 2003 sa počas svojho pobytu v New Yorku spoznal s americkými hudobníkmi, s ktorými nahral svoj prvý autorský album Monogamný vzťah (2004). O rok neskôr sa na post producenta po jedenástich rokoch vrátil Henrich Leško. Za jeho podpory a podpory významných amerických hudobníkov vznikol album 44. V decembri 2005 priviedol na Slovensko amerických muzikantov Omar Hakim - bicie, Hiram Bullock - gitara, Will Lee - basgitara, Clifford Carter - klávesy a Mike Caffrey - gitara, s ktorými absolvoval turné po Slovensku a Čechách. Na jeseň roku 2006 vydal koncertné DVD a dokument z turné s týmito americkými muzikantmi. V roku 2008 vydal CD Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievajú Filipa. V roku 2009 Richard absolvoval úspešné československé turné BEST OF a v máji roku 2010 vydal album Už, ktorý sa v priebehu 5. týždňov stal platinový. V roku 2011 vyšiel sólový album s názvom Ešte.
Jeho posledné projekty – CD „Hlasy“ s vokálnou skupinou Fragile a jubilejný album „55“ si získali uznanie verejnosti aj odbornej kritiky.

Je spoluautorom scénickej hudby k filmu Kúpeľňový hráč (1988) a divadelnej inscenácii Baal (1989) podľa divadelnej hry Bertolta Brechta.

Richard Müller moderoval viaceré rozhlasové relácie aj televízne talkshow ako Müllerád (TV Luna), Promülle (STV) a OK Pop (ČT). Herecky hosťoval v seriáli Panelák (TV Joj) a účinkoval v dabingu pre film Princezná a žaba. Zahral si menšiu rolu speváka vo filme Rivers of Babylon (1998).

Okrem hudby ho zaujala aj fotografia. V roku 1996 vydal knihu fotografií Amerika a o štrnásť rokov neskôr Enter.

Richard Müller je synom herca Vladislava Müllera a herečky Elišky Müllerovej. Jeho bývalou manželkou je televízna hlásateľka a moderátorka Soňa Müllerová, s ktorou má syna Filipa a dcéru Emu-Lujzu. So súčasnou partnerkou Vandou Wolfovou má syna Markusa.
_________________________________________

Richard Müller - Nespoznaný

Film je intímnym rezom do života legendárneho speváka Richarda Müllera na pozadí jeho koncertného turné s kapelou Fragile. Müller a Fragile tentoraz koncertujú netradične bez akýchkoľvek hudobných nástrojov. Film sa norí do Richardových aktuálnych pocitov, ktoré silno ovplyvňuje mániodepresia, ktorou dlhodobo trpí. Sonduje však aj v minulosti, ktorá otvára dvere do časti jeho speváckej kariéry sprevádzanej turbulentnými vzťahmi so ženami a drogami. Tie sú kľúčom k pochopeniu jeho osobnosti i speváckej kariéry. Film nekompromisne bez pretvárky nahliada do Richardovho vnútra, i do zákulisia samotnej produkcie turné.

_________________________________________

Richard Müller - Nespoznaný - dokumentárny film - 88 min, 2016
Réžia: Miro Remo Kreatívny producent: Marek Kučera Kamera: Miro Remo, Richard Müller Scenár: Miro Remo, Marek Kučera Strih: Marek Kráľovský Hudba: Richard Müller a Fragile Zvuk: Lukáš Kasprzyk Dramaturgia: Juro Šlauka, Alex Ševčíková, Věra Krincvajová Produkcia: Marek Kučera, Albert Malinovský Producent: Punkchart film, Endorfilm, Arsy-Versy, RTVS, Česká televize Distrubúcia: ASFK, AČFK Asistent réžie: Marek Kučera Špeciálne efekty: Marek Ježo Asistent zvuku: Rišo Füllek, Miro Gaži, Michal Džadoň, Tobiáš Potočný, Martin Králik, Martin Hruboš Účinkovali: Richard Müller, Soňa Müllerová, Iva Bittová, Vanda Wolfová, Ema Müllerová, Adnan Hamzic, Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos, Kamil Mikulčík, Peter Lacho, Marek Schurger, Andrej Šeban, Juraj Kuchárek, Nora Krchňáková, Dan Bárta, Helena Vondráčková, Martin Dejdar, Marián Čekovský, Adela Banášová, Ján Kuric, Michal Horáček a ďalší.

______________________________________________________

Podujatie je realizované s láskavým zvolením Asociácie slovenských filmových klubov.

Meno organizátora: Kultúrne zariadenia Petržalky
Fotografie
Podobné podujatia