Ilona Németh / Gabriela Zigová

Podujatie Trenčín

Ilona Németh / Gabriela Zigová

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne
v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja
a
autorky
Vás pozývajú na otvorenie výstavy

ILONA NÉMETH
GABRIELA ZIGOVÁ

vo štvrtok 21. septembra 2017 o 17.30 hod.
vo výstavných priestoroch GMAB, Palackého 27, Trenčín
kurátorka výstavy: Radka Nedomová

Výstava potrvá do 12. novembra 2017

Sprievodné podujatia:
21. 9. 17.30 - otvorenie výstavy, komentovaná prehliadka výstavy za prítomnosti oboch autoriek
22.9. 11.00 - komentovaná prehliadka výstavy
4.10. 17.30 - moderovaná diskusia s autorkami a kurátormi
9. 11. 17.30 - komentovaná prehliadka, happening


Spoločná výstava známej slovenskej umelkyne Ilony Németh a absolventky jej ateliéru na VŠVU Gabriely Zigovej v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne predstavuje vo výstavnej koncepcii galérie inovatívny a originálny pohľad na výstavnú činnosť i prácu s verejnosťou. Dvojvýstava, ktorá prebiehaa na oboch podlažiach galérie, predstaví staršiu tvorbu autoriek, ale budú vytvorené i úplne nové diela špeciálne pre konkrétny priestor. Spojenie autoriek vyplýva z ich spoločného pôsobenia na VŠVU v Bratislave, podobného zamerania výtvarného jazyka a prepojenia Bratislavy a Trenčínom (keďže Gabriela Zigová pochádza z Trenčína). Celá koncepcia výstavy je však zameraná najmä na aktivizáciu a vtiahnutie diváka do výstavy, a to prostredníctvom interaktívnych diel a site-specific inštalácií, ale i sprievodnými podujatiami predstavujúcim rôzne ďalšie súčasné podoby umenia ako performance či happening, prednáškami, diskusiiami a komentovanými prehliadkami výstavy s autorkami a ich ďalšími hosťami. Cieľom výstavy je širokej verejnosti predstaviť rôzne možnosti intermediálnych presahov a tvorivých prístupov s dôrazom na vyjadrenie myšlienky či postoja a rozvíjať s divákom i autorkami navzájom kreatívnu diskusiu.

Ilona Németh, vedúca ateliéru „IN“ na Katedre intermédií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, patrí medzi najoriginálnejšie umelecké osobnosti slovenského umenia súčasnosti. Jej tvorba, oscilujúca na hranici objektu a inštalácie, je často úderná, odrážajúca aktuálne problémy, no zároveň vyjadrená minimálnymi prostriedkami. Častou témou jej prác je prelínanie súkromného a verejného priestoru, deformácia a narúšanie intimity, práca s recipientom v danom priestore. Práve divák je pre ňu veľmi dôležitý - upriamuje pozornosť na jeho vnímanie a vzájomný dialóg s daným dielom. Jej posledné práce často pracujú s nábytkovými solitérmi. Vytvára vlastné nábytky s úplne modifikovaným účelom, potláča ich originálny charakter, zmocňuje sa konkrétneho priestoru.

Gabriela Zigová sa vo svojej tvorbe snaží o konfrontáciu súčasného umenia s politickými alebo sociálnymi otázkami. Jej diela sú predovšetkým prepojením média fotografie a videa s performance, site specific a interaktívnou inštaláciou. Často vo svojej tvorbe pracuje s telom, telesnosťou, pohybom a zvukom, ľudskými zmyslami. Často minimálnymi prostriedkami vyjadruje svoj aktuálny postoj k danej téme.

Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore FPU. FPU je hlavným partnerom projektu.

Miesto konania podujatia: Galéria M.A. Bazovského v Trenčíne, Palackého 27, Trenčín
Dátum začiatku podujatia: 21. Septembra 2017 17:30
Dátum ukončenia podujatia: 21. Septembra 2017 19:00
Pravdepodobné súradnice: 48.8961N 18.0421E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Ilona Németh / Gabriela Zigová

Meno organizátora: Galéria M.A. Bazovského v Trenčíne
Fotografie
Podobné podujatia
O myjavský erb 2024
Overené podujatieO myjavský erb 2024
Kultúrny dom Samka Dudíka, Myjava
ROZKVITNUTÉ DIVADLO
Overené podujatieROZKVITNUTÉ DIVADLO
areál pred Divadlom, Púchov