Iva Bittová & Mucha Quartet

Podujatie Žilina

Iva Bittová & Mucha Quartet: Slovenské spevy v Novej synagóge

Fenomenálna speváčka a huslistka Iva Bittová vyráža na slovenské turné s mladým slovenským Mucha Quartetom, aby zoznámila svojich fanúšikov a ďalších ľudí, najmä priaznivcov ľudovej hudby s pozoruhodným projektom, ktorý citlivým spôsobom spracováva unikátne výsledky celoživotnej práce geniálneho skladateľa a muzikológa Bélu Bartóka. Ten vo svojej dobe zozbieral tisíce nápevov slovenských ľudových piesní, z ktorých výber pre Ivu Bittovú a sláčikový Mucha Quartet upravil renomovaný slovenský skladateľ Vladimír Godár pod názvom Slovenské spevy. Pôvadne nové verzie, ktoré rozhodne netrpia prehnanou upjatosťou ani akademickosťou, vyšli aj na rovnomennom albume.

Dnes po celom svete známy autor a vynikajúci klavirista Béla Bartók nebol len obdivovaným skladateľom, ale patril aj k najvýznamnejším etnomuzikológom na začiatku 20. storočia. Keďže vyrastal v rakúsko-uhorskej monarchii (v roku 1881 sa narodil v dnešnom Rumunsku), sústredil sa najmä na folklór z týchto krajín. A to natoľko dôkladne, že len jeho zbierka slovenských ľudových piesní, ktorá rástla až do jeho smrti v americkom exile, obsahuje viac než 3200 záznamov, jeho zbierky maďarských a rumunských piesní sú ešte väčšie.

Slovenské spevy predstavujú 44 vybraných nápevov, optimisticky radostných aj smutných piesní. Niektoré z nich sú len kratučké a pôsobia ako fragment alebo skica, ale i tak okúzľujú pestrosťou, hudobnými nápadmi a občas aj nečakaným vtipom. Úžasným spôsobom sa v nich spája živelnosť dodnes sviežich melódií, ale aj Bittovej vynikajúceho speváckeho podania i citlivého inštrumentálneho sprievodu Mucha kvarteta. Folklórne korene sa tu stretávajú so svetom umeleckej kompozície a Iva Bitttová opäť potvrdzuje svoju hlasovú univerzálnosť a skvelé interpretačné schopnosti. “Transkripcia Slovenských spevov Bélu Bartóka od Vladimíra Godára mi opäť umožnila preniknúť do hudobného sveta folklóru,” hovorí Iva Bittová.

Známa speváčka, huslistka aj herečka Iva Bittová býva často označovaná za hudobného chameleóna. Jej cesta viedla cez brnenské konzervatórium medzi dnes už legendy brnenskej alternatívnej scény, a odtiaľ do sveta – vrátane newyorkskej Carnegie Hall. Jej záber je obdivuhodný. Nie sú jej cudzie zvukové performancie ani programy pre deti, speivala rock s kapelou Dunaj aj operné árie, svojsky interpretuje ľudové piesne, ale doma je aj v experimentálnom jazze či klasickej hudbe. Album Slovenské spevy je jej 35-ty.

So skladateľom Vladimírom Godárom, ktorý ma okrem iného aj dvoch Českých levov, spolupracuje Iva Bittová už dlhé roky. K ich hudobným spoluprácam patrí napríklad soundtrack k filmu Martina Šulíka Krajinka, skladba Ecce Puer na text Jamesa Joyca, ale najznámejším spoločným dielom je nádherný album Mater z roku 2006, ktorý sme naživo uviedli v Novej synagóge v roku 2013 a dodnes zostal jedným z najsilnejších večerov, ktoré sme na stavenisku zažili – napriek zime, ktorá vtedy bola, neodišiel ani jeden divák.

Slačikové Mucha Quartet sa venuje interpretácii hudby od vrcholného klasicizmu po súčasnosť a tvoria ho Juraj Tomka (prvé husle), Andrej Baran (druhé housle), Veronika Prokešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo). Od roku 2003, kedy ho na bratislavskom konzervatóriu založili, pravidelne koncertujú, vrátane festivalov ako Pražské jaro nebo Bordeaux String Quartet Festival. Mucha Quartet hral aj pri návšteve anglickej královny Alžbety II. na Slovensku a svoj debut oslávil v roku 2011 v Luxemburskej filharmónii. Ocenenia – na 21. ročníku medzinárodnej súťaže Leoša Janáčka v Brne kvarteto získalo prvú cenu za interpretáciu jeho skladby, je víťazom súťaže Josef Windisch Preis vo Viedni, držiteľom 3. ceny z medzinárodnej súťaže Gianni Bergamo Classic Music Awards v Lugane alebo 1. ceny na Medzinárodnej súťaži komornej hudby Antonína Dvořáka v Prahe. „S kvartetom Mucha, veľmi mladým a talentovaným telesom z Bratislavy, sme sa v pomerne krátkom čase naštudovania materiálu úžasne zohrali. Ich mladistvá energia osviežila a inšpirovala moju interpretáciu“, dopĺňa Iva Bittová.

www.bittova.com
www.muchaquartet.sk
Vstupné 10eur na predpredaj.sk a ticketportal.sk, na mieste 12eur.

Ďalšie koncerty v rámci turné:
29. 11. 2016 – Liptovský Hrádok, Grand Castle
30. 11. 2016 – Bratislava, Moyzesova sieň
1. 12. 2016 – Žilina, Nová synagóga
2. 12. 2016 – Trenčín, Evanjelický kostol
3. 12. 2016 – Banská Bystrica, Evanjelický kostol
4. 12. 2016 – Nitra, Synagóga

Miesto konania podujatia: Nová synagóga Žilina, J. M. Hurbana 11, Žilina
Vstupenky: http://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/8867/iva-bittova-a-mucha-quartet-bela-bartok--slovenske-spevy--zilina
Dátum začiatku podujatia: 1. Decembra 2016 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 1. Decembra 2016 21:00
Pravdepodobné súradnice: 49.2249N 18.7372E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Iva Bittová & Mucha Quartet: Slovenské spevy v Novej synagóge

Fotografie
Podobné podujatia