IVAN BUFFA – Skladateľský portrét II

Podujatie Bratislava

V poradí druhý autorský profil Ivana Buffu prináša retrospektívny pohľad na diela, ktoré najmä v priebehu prvej dekády nového milénia stáli pri formovaní jeho skladateľskej poetiky. 
Sláčikové kvarteto ako štvorčasťový formový celok vznikalo niekoľko rokov počas vysokoškolských štúdií a možno ho považovať za prvú autorovu rozsiahlejšiu kompozíciu, reagujúcu na podnety zo stredoeurópskeho priestoru. 
Ekvilibristické Caprice II, nadväzujúce na úspešné Caprice pre sólovú violu (2003), resp. sólové husle (2006), si kvôli mimoriadnej náročnosti muselo na svoje premiérové uvedenie počkať až do roku 2016, kedy sa ho zhostil vynikajúci japonský huslista Yasutaka Hemmi, ktorý bude špeciálnym hosťom večera.
Ansámblový Rebirth vznikol na objednávku festivalu Ostravské dny a znamenal definitívne potvrdenie procesu premeny autorovej skladateľskej poetiky, v ktorej namiesto eliminácie materiálu a koncentrácie výrazu, až na výnimky koncipovaného výlučne do kratších farebných plôch (ako napr. v skladbe Quasars), nastúpilo dynamické rozvíjanie materiálu, maximálne naplňujúce priestor zvukom a pohybom. 

Program:
IVAN BUFFA
Quasars (2008)
Caprice II (2011), slovenská premiéra
Sláčikové kvarteto (2001 - 2006)
Rebirth (2011)

Účinkujúci:
Quasars Ensemble
Ivan Buffa, dirigent
Hosť: Yasutaka Hemmi, husle (JP)

vstup voľný

Koncert je súčasťou projektu Cyklus koncertov Quasars Ensemble, ktorý z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia. S finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja a Hudobného fondu.


Meno organizátora: OZ QUASARS
Fotografie
Podobné podujatia