Jánošíkove dni 2020

Podujatie Terchová

Jánošíkove dni 2020
Pridať do môjho kalendára
Festivaly, Kultúra, Zvyky a tradície
Ďalšie podujatia v meste Terchová

Jánošíkove dni 2020

Pripravovaný 58. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutoční 29. júla až 2. augusta 2020. Hlavným organizátorom podujatia je Obec Terchová, spoluorganizátorom Žilinský samosprávny kraj – Krajské kultúrne stredisko v Žiline. Akciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zamýšľaný bohatý päťdňový program museli organizátori v dôsledku pandémie koronavírusu výrazne zredukovať. Nebudú programy v amfiteátri, zrušený je konský vozový sprievod, festivalový stan, jarmok ľudových remesiel, všetky stánky s občerstvením a suvenírmi, atrakcie pre deti. Uskutočnia sa len programy v interiérových priestoroch (Terchovská galéria umenia, Kultúrny dom a Relaxačno-informačné centrum v Terchovej, Makovického dom v Žiline). Jediným exteriérovým programom bude – na piatich miestach obce súčasne – prezentácia projektu „hrajúcich“ autobusových zastávok.    

Počas celého trvania akcie budú dôsledne rešpektované všetky aktuálne hygienické a bezpečnostné opatrenia a nariadenia, ako i stanovený počet maximálne 1000 osôb na celé podujatie (aj s účinkujúcimi).
Celkovo je do predaja vyčlenených štyristo lístkov – 100 na piatkový podvečerný program v kultúrnom dome (10 eur za lístok) a 300 na sobotný večerný galaprogram v relaxačno-informačnom centre (20 eur za lístok).

Mnohí ľudia sa istotne spýtajú, či má zmysel a význam robiť festival v takomto krajne obmedzenom režime. Pre organizátorov Jánošíkových dní však ide o principiálnu otázku. Za nijakých okolností nechceli pripustiť zrušenie podujatia v roku 440. výročia prvej písomnej zmienky o Terchovej. Eventuálne zrušenie ročníka by bola tiež neodpustiteľná „morálna facka“ predchodcom, ktorí v minulosti konanie festivalu obetavo a nezištne zachraňovali aj za krajne nepriaznivých poveternostných podmienok (prudké lejaky, povodeň) a účinkovania iných negatívnych faktorov.
Aj preto sú Jánošíkove dni silnou značkou, aj preto chodieva na podujatie od jeho vzniku obrovské množstvo záujemcov. Žiaľ, teraz masy ľudí prísť nemôžu, organizátori však pevne veria, že o rok bude zas všetko „po starom". Drvivá väčšina milovníkov folklóru sa bude musieť uspokojiť aspoň s priamymi televíznymi (TV NOE) a rozhlasovými prenosmi (RTVS), respektíve záznamami. Viac ani pri najlepšej vôli organizátori pre svojich priaznivcov urobiť nemôžu a vopred im ďakujú za porozumenie.                  

Priestor v tohtoročnom programe dostanú len súbory, skupiny a sólisti z Terchovej a okolia.

Na rozdiel od Východnej, Detvy, Myjavy či iných lokalít, ktoré zrušili svoje festivaly, disponuje Terchová obrovským tvorivým folklórnym potenciálom. Skúsení organizátori chcú naň hrdo poukázať, a i takto v rámci obmedzených možností naplniť kľúčové slovo Jánošíkových dní 2020 OTCOVIZEŇ, bezprostredne súvisiace s jubileom vzniku obce Terchová.

Fotografie
Podobné podujatia