Jánske blato

Podujatie Spišská Belá

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Iné podujatia, Podujatia pre deti, Športové podujatia
Web podujatia:
www.janskeblato.sk
Web organizátora:
www.janskeblato.sk
Ďalšie podujatia v meste Spišská Belá
Podrobnejšie informácie: 0944127779

Jánske Blato

Myslíš si, že si Alfa Samec? Dokáž, že si najlepší a zdolaj náročné prekážky extrémneho behu. Nezáleží na tom či skončíš prvý alebo posledný, dôležité je vyhrať nad sebou samým, prežiť netradičný deň v podobe zábavy a športu.  Preto pozývame všetkých športovcov a nešportovcov, ktorí majú chuť zažiť niečo extrémne aby prišli a odniesli si so sebou deň plný zážitkov (alebo zážitky z plného dňa?).  Každý rok pripravujeme nové prekážky, viac muziky, viac zábavy, viac jedla a piva, viac adrenalínu, viac extrému, náročnejšiu bežeckú trať hlavne viac zážitkov. Ale nepredbiehajme, nechajte sa prekvapiť :-)  Nenechajte to na náhodu a do kalendára si poznačte, že 22.6.2019 budete zablatení až po uši.

Prečo Jánske Blato?
S Jánom sa viaže veľa magických zvykov súvisiacich s letným slnovratom. Počas Svätojánskej Noci sa okrem zbierania liečivých bylín, pletenia vencov, či chytania svätojánskych mušiek, zvykli páliť Jánske ohne, vatry, čím sa privolávala bohatá úroda, zdravie, a blahobyt. Tradovalo sa, že na Jána majú najväčšiu moc všetky živly – zem, voda i oheň. Ohňu sa pripisovala magicko-očistná funkcia. Mládež, ženy aj muži na svätého Jána tancovali a spievali okolo vatier, často ich aj preskakovali, zabávali sa. V súčasnosti sa z týchto zvykov zachovalo pálenie Jánskych ohňov a samozrejme zabávanie sa. To všetko sme spojili do jedného kvalitného, adrenalínového, zábavného, kultúrne a emotívne plnohodnotného dňa, ktorý je známy pod názvom JÁNSKE BLATO.

Každý slnovrat sa v minulosti chápal ako začiatok novej etapy vhodný na regeneráciu síl prírody aj človeka. A preto neváhaj a príď si svoje sily a odvahu zmerať, a vzápätí sa zregenerovať. Či skončíš prvý alebo druhý (posledný) určite sa zabavíš :-)


Meno organizátora: OZ Jánske blato
Fotografie
Podobné podujatia