Jiří Černý: portrét Deža Ursínyh - komponovaný program, Artfórum

Podujatie Bratislava

Jiří Černý: portrét Deža Ursínyh - komponovaný program, Artfórum

Komponovaný posluchový program známeho českého hudobného publicistu Jirky Černého, venovaný portrétu Deža Ursínyho

Jiří Černý – nestor československej hudobnej žurnalistiky, športovec a Železný muž, „hráč na gramofón“, kritik bez konzervatória, predovšetkým však nesmierne láskavý, vtipný a múdry človek, ktorý sa hudbe a písaniu o nej venuje už viac ako šesť desaťročí.

Kedysi býval pravidelným hosťom bratislavských vysokoškolských internátov, predovšetkým Mladej gardy, kam hlavne v osemdesiatych rokoch, keď z názorových dôvodov nebol publikovateľný a zamestnateľný v oficiálnych médiách, prinášal závan slobody a nových hudobných trendov.

Jeho posluchové programy vtedy niesli názov „Antidiskotéka“ a bývali vždy plné dychtivých poslucháčov a nesmierne inšpirujúce – v spoznávaní nových vecí - lebo vždy držal prst na tepe doby a dokázal z množstva nových hudobných nosičov zakaždým neomylne vybrať zaujímavé veci, ktoré obstáli na výbornú aj v skúške časom, ale i v nevšedných pohľadoch na veci známe a odkrývaní súvislostí. Nájsť to, čo nie je na prvé počutie zrejmé väčšine z nás, dokáže totiž vďaka svojmu neuveriteľnému rozhľadu, obdivuhodným vedomostiam a citu takmer vždy. A aby toho nebolo málo, má ten dar vždy to veľmi presne a zrozumiteľne pomenovať. Je majstrom pera, majstrom hovoreného slova a výborným hráčom na gramofón - ako so sebeiróniou jemu vlastnou dodáva – pretože gramofón je jediný hudobný nástroj, na ktorý vie hrať. Ale predovšetkým je človekom, ktorý venuje svoj čas a schopnosti tomu tvoriť pozitívne veci a deliť sa o svoje poznanie.

Venuje sa ako populárnej, tak rockovej, folkovej hudbe, jazzu, muzikálu i opere a dielam z oblasti vážnej hudby - je charakterizovaná vysokou náročnosťou predovšetkým na seba samého a nesmierne širokým vzdelanostným pozadím.

Napriek vysokému veku (tohto roku sa dožíva 82 rokov) neustále pracuje a publikuje – články, recenzie, portréty osobností, je autorom niekoľkých kníh, vystupuje v rozhlase a TV, pravidelne na svojej stránke glosuje hudobné dianie a je viac ako obdivuhodné, že stále aj neúnavne cestuje so svojimi posluchovými programami, žiaľ už len po Českej republike.

Po dlhej dobe budú mať aj jeho slovenskí priaznivci výnimočnú šancu zaspomínať si na časy, kedy býval pravidelným hosťom bratislavských klubov.

Stredajší večer 25.apríla 2018 bude venovaný portrétu Deža Ursinyho v priestoroch kníhkupectva Artforum na Kozej ulici v Bratislave.

Predpredaj vstupeniek:
Dr. Horák, Medená 19, Bratislava
kníhkupectvo Artfórum, Kozia 20, Bratislava

Miesto konania podujatia: Artforum, Kozia 20, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 25. Apríla 2018 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 25. Apríla 2018 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1472N 17.1021E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Jiří Černý: portrét Deža Ursínyh - komponovaný program, Artfórum

Meno organizátora: Dr. Horak
Fotografie
Podobné podujatia
Hugov svet
Overené podujatieHugov svet
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava
JÁNOŠÍK
Overené podujatieJÁNOŠÍK
Divadlo Nová scéna, Bratislava