Josef Švejk

Podujatie Bratislava

Josef Švejk

Groteska plná ľudských karikatúr, podivných figúrok a neobvyklých situácií o žalostných pomeroch panujúcich v rozkladajúcom sa Rakúsku-Uhorsku. A nielen tam...

Vojak Švejk predajca „čistokrvných“ psov, sa zapletie do kolotoča príprav na veľkú vojnu.

Na svojej ceste stretáva zástupy groteskných postavičiek, zažíva neuveriteľné príhody, prechádza celým radom viac či menej napínavých príhod a snaží sa za každú cenu prežiť – u seba doma, pred odvodovou komisiou, vo väzení, v blázinci, v krčme či vo vlaku.

Nekritizuje, nemoralizuje, ale sem tam sa zamieša do života iných – domácej pani Müllerovej, krčmára Palivca a jeho ženy, Bretschneidera, doktora Grünsteina, barónky Botzenheim, feldkuráta Katza, nadporučíka Lukáša a všetkých, ktorých diváci poznajú nielen z Haškových príbehov, ale i z obrazov Josefa Ladu či filmového spracovania v titulnej role s Rudolfom Hrušínským.

Legendárneho „dobrého vojaka“ zvečnili aj mnohí sochári nielen na území Čiech a Slovenska. Známy vojak Josef Švejk má svoju sochu napríklad i Humennom na Slovensku, v poľských mestách Przemyśl a Sanok, v ruskom Petrohrade, Omsku a Bugulme, v ukrajinskom Kyjeve, Ľvove a Donecku.

Prvú sochu Švejka v Česku odhalili v roku 2014 v obci Putim, kde sa odohrávala časť príbehu a od roku 2017 stojí ďalšia socha v stredočeských Kralupech nad Vltavou.

Josef Švejk je jeden z nás. Všetci si myslia, že je slabomyseľný, ale on len úprimne pomenúva blbosť ľudskú v jej čírej podobe. Práve dnes je čas priniesť príbeh o takomto človeku - hrdinovi, ktorý môže slobodne vyjadriť svoj názor iba v blázinci.

16
Sep 2019
19:00

Fotografie
Podobné podujatia
NA SKLE MAĽOVANÉ
Overené podujatieNA SKLE MAĽOVANÉ
STARS auditorium, Bratislava
Zbojník a Gašparko
Overené podujatieZbojník a Gašparko
Bratislavské bábkové divadlo, Bratislava
Zbojník a Gašparko
Overené podujatieZbojník a Gašparko
Bratislavské bábkové divadlo, Bratislava