Karol Plicka: Zem spieva

Podujatie Košice

Karol Plicka: Zem spieva

Pri príležitosti 100. výročia Kina Úsmev a storočnice slovenskej kinematografie prinášame spolu so Štátnou filharmóniou Košice výnimočné spojenie slovenského filmu a živej hudby.

Pri príležitosti 100. výročia Kina Úsmev a storočnice slovenskej kinematografie uvádza ŠfK v spolupráci s Kinom Úsmev prvý celovečerný slovenský dokument Zem spieva. Etnografický dokument zachytáva reálie Slovenska tridsiatych rokov a zaznamenáva dôležitý kolobeh života slovenského ľudu. Autorom námetu a režisérom bol Karol Plicka, ktorému sa v roku 1933 podarilo úspešne zavŕšiť pokusy o vznik slovenského dokumentárneho filmu. Aj vďaka poetickému zachyteniu slovenskej krajiny, citlivému prístupu ku dokumentácii slovenských tradícií a folkloristickým motívom je film považovaný za majstrovské dielo. Zásluhu na hudobnej zložke filmu nesie skladateľ a dirigent František Škvor, ktorý pracoval s motívmi typickými pre východné Slovensko, čím nielen priblížil hudobné tendencie nášho regiónu, ale povýšil dokument na zvukové dielo.

Film Zem spieva bol digitálne reštaurovaný a bude v tejto podobe prvýkrát uvedený na veľkom plátne za sprievodu orchestra v podaní Štátnej filharmónie Košice.

KAROL PLICKA: ZEM SPIEVA
Mimoriadne koncerty │ 22.04.2022 │ Dom umenia │18:00

Štátna filharmónia Košice
Martin LEGINUS, dirigent Titusz TÓBISZ, tenor Spevácky zbor LÚČNICA Elena MATUŠOVÁ, umelecká vedúca

Hudba: František ŠKVOR

Vstupné: 17/16/15 € zľavnené: 14/13/12 € lóža: 21 €


Fotografie
Podobné podujatia