Karpatské Chrbáty a Vrbovskí Víťazi Zvolen

Podujatie Zvolen

Karpatské Chrbáty a Vrbovskí Víťazi Zvolen

Branislav Jobus začínal v roku 1982 v hudobnej skupine Harmasan, s bratom Andrejom Jobusom (bicie nástroje), Romanom Klčom (basgitara) a Mirom Kusým (gitara). Krátko na to zmenilo zoskupenie názov na Veget, ktoré bolo na žiadosť vtedajšieho režimu a Mestského kultúrneho strediska opätovne zmenené na Karpatské Chrbáty. Skupina pod týmto názvom funguje dodnes.

KARPATSKÉ CHRBÁTY sú rocková alternatívna hudobná skupina pochádzajúca z Vrbového. Typická je svojim na prvý pohľad humorným a recestickým vystupovaním. Poslucháč, ktorý však ide do hĺbky, zistí že Chrbáty sú aj o inom. Pod nánosom humoru sú vážne témy z ktorých ide aj mráz po chrbte. Úprimnosť, sociálne problémy, mix slobody v textoch Branislava Jobusa, dravá a nekompromisná gitara Miroslava Kusého,a spoľahlivo šlapajúci tandem basa-bicie, Roman Klčo-Peter Hrdina sú zárukou hudobného zážitku aj pre toho najnáročnejšieho poslucháča.

V r. 2000 založili bratia Jobusovci vlastnú, humorne ladenú, skupinu Vrbovskí víťazi. Skupina využívajúca neštandardné, podomácky vyrábané, hudobné nástroje, tak vytvorila nový termín, priemyselný folklór. Toto povšimnutiahodné „teleso“ je pomenované podľa „véčka“, ktoré vytvára nahnutá veža tamojšieho kostola a priamka vedená stredom jeho kolmo postavenej brány – VRBOVSKÍ VÍŤAZI (VV). Sú nimi v modrých montérkach odetí spevák KCH a hráč na „hajzlový kopák“ Braňo Jobus a jeho „pán brat“ Andrej Budislav Jobus, obsluhujúci inštrumentár bizarných, prevažne dýchacích hudobných nástrojov, ktoré zhotovuje zásadne len z umelohmotných rúrok, rúr, hadíc, plastikových fliaš a starého vysávača (napr. ZKTDZV čiže Zúrivý karpatský trojhlavý drak z Vrbového, šesťmetrový Ropovod družba, Gajdy modzgocucky a i.). Ich aforisticky humorné, „minimalisticko-industriálne“, (opäť aj) vo vrbovčine spievané piesne sú prejavom jedinečného novodobého hudobného, každú prácu oslavujúceho smeru – univerzálneho robotníckeho priemyselného folklóru.

Jobusovci tiež stoja za myšlienkou hudobného festivalu Vrbovské vetry, ktorý spoluorganizujú s hudobníkmi Whiskym (Slobodná Európa) a Martinom Višňovským (Chiki liki tu-a).

Viac info: http://www.chrbaty.sk a http://www.vrbovskivitazi.sk
Vstupenky v predaji v sieti Ticketlive.sk: https://www.ticketlive.sk/sk/event/karpatske-chrbaty-a-vrbovski-vitazi, alebo v Informačnom centre mesta Zvolen.

Miesto konania podujatia: Kulturák, Sokolská 69, Zvolen
Vstupenky: https://www.ticketlive.sk/sk/event/karpatske-chrbaty-a-vrbovski-vitazi
Dátum začiatku podujatia: 9. Marca 2018 20:00
Dátum ukončenia podujatia: 9. Marca 2018 23:00
Pravdepodobné súradnice: 48.5771N 19.1399E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Karpatské Chrbáty a Vrbovskí Víťazi Zvolen

Meno organizátora: Kulturák
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
DÚHALKA
Overené podujatieDÚHALKA
Dom kultúry Podborová, Zvolen
SMEJKO A TANCULIENKA - ZABER A MAKAJ!
Overené podujatieSMEJKO A TANCULIENKA - ZABER A MAKAJ!
Dom kultúry Podborová, Zvolen
KOLLÁROVCI
Overené podujatieKOLLÁROVCI
MsKS, Revúca
Deň bryndze
Overené podujatieDeň bryndze
Pstruša, Vígľaš