Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom (diskusia o knihe)

Podujatie Bratislava

Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom (diskusia o knihe)

Kazimierz Moczarski (1907 – 1975) bol poľský novinár a spisovateľ. Po druhej svetovej vojne sa ocitol v jednej väzenskej cele s generálom SS a strojcom definitívnej likvidácie varšavského geta Jürgenom Stroopom. Zo vzájomných rozhovorov vo väznici Mokotów vznikla kniha Rozhovory s katom, ktorú samotný autor nenazýva literatúrou, ale „správou“.

Rozhovory s katom sú mimoriadne silný dokument o vzostupoch a pádoch jedného z najsilnejších nacistických pohlavárov i o tom, ako hlboko zakorenené a aké nemenné bolo zlo a čierno-biele videnie Tretej ríše. Odkaz tejto knihy smerom k dnešku je zjavný aj po štyridsiatich rokoch od jej prvého vydania.

O knihe budú diskutovať Anna Machcewicz, autorka biografie Kazimierza Moczarskeho, a historik Dušan Segeš. Moderuje Jakub Drábik.

„Mnohé literárne diela majú svoje kuriózne osudy. Patrí k nim nesporne aj výnimočná kniha Kazimierza Moczarského Rozhovory s katom. Jej autor, významný protifašistický bojovník, po vojne obžalovaný vo vykonštruovanom procese, roku 1949 zdieľal spoločnú celu s nemeckým generálom SS Jürgenom Stroopom. Stroop na jar 1943 doslova utopil v krvi povstanie vo varšavskom gete a je zodpovedný za vraždy desiatok tisícov jeho civilných obyvateľov. Moczarski ako profesionálny novinár využil tento tragický paradox na spoločné rozhovory, ktoré neskôr spracoval do tohto originálneho knižného svedectva. Prostredníctvom príbehu Stroopovej životnej púte Moczarski objasňuje aj fungovanie vraždiaceho mechanizmu SS v krajinách nacistami okupovanej Európy. Táto kniha je maximálne triezva, no zároveň aj nesmierne silná a pútavá. V súčasnej situácii nesú Moczarského Rozhovory s katom navyše aj nepríjemne aktuálne a znepokojujúce posolstvo,“ napísal historik Ivan Kamenec.

Kniha Rozhovory s katom vyšla v našej edícii 100% v preklade Milice Novákovej a s doslovom historika Dušana Segeša: https://www.absynt.sk/rozhovory-s-katom

Spoluorganizátorom podujatia je Poľský inštitút v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

Veľká vďaka tiež patrí portálu HistoryWeb.sk, ktorý je mediálnym partnerom podujatia.

Miesto konania podujatia: Poľský inštitút v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie, Nám. SNP 27, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 19. Októbra 2017 17:30
Dátum ukončenia podujatia: 19. Októbra 2017 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1452N 17.1114E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom (diskusia o knihe)

Meno organizátora: Absynt - reportážna literatúra
Fotografie
Podobné podujatia
BONVIVÁN
Overené podujatieBONVIVÁN
Divadlo Nová scéna, Bratislava
Dáš TO!
Overené podujatieDáš TO!
Divadlo Nová scéna, Bratislava
MAMMA MIA!
Overené podujatieMAMMA MIA!
Divadlo Nová scéna, Bratislava